40 centiméteres hó volt a spanyolországi hegyekben. A sűrű havazástól alig lehetett látni.


40 centiméteres hó esett a spanyolországi hegyekben, a strandokon pedig -2 Celsius fokot mértek egy ciklon miatt, írja az rtl.hu. A Juliette névre keresztelt téli vihart itthon is megéreztük: az elmúlt napokban az ország délnyugati részét beborító felhőzetet és gyenge csapadékot a lassan úgynevezett medikánná alakuló ciklonnak köszönhettük.

A mediterrán térségben az elmúlt húsz évben egyre gyakrabban kialakuló időjárási jelenség a mediterrán és a hurrikán szavak összevonásával jött létre. A trópusi viharszerű ciklon akkor alakul ki, amikor egy nem trópusi vihar a Földközi-tenger meleg vizével táplálkozik, majd egyre inkább a trópusi viharokhoz hasonló tulajdonságai alakulnak ki, miközben egyre erősebb is lesz.

Az egyelőre még szubtrópousi ciklonnak besorolt, de egyre inkább medikánhoz hasonló jegyeket mutató Juliette lassan egy hete örvénylik a tenger felett. A vihar a nyugati medencéből indult, majd Mallorcára már meglepően nagy és késői havazással csapott le.

Ebben a videóban látható, hogy milyen nehézségeket okozott a Földközi-tenger egyik legnépszerűbb nyaralóhelyére megérkező Juliette:

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!