A Libri már felül is vizsgálja a kínálatát, és a Lírával szemben is folyamatban van hatósági vizsgálat. A gyermekvédelminek nevezett törvény a könyvszakma szereplői szerint végrehajthatatlan.


A Telex információi szerint májusban legalább két fogyasztóvédelmi eljárás is indult a gyermekvédelminek nevezett, de sokak szerint nyíltan homofób törvény nyomán olyan ifjúsági könyvek miatt, amelyek homoszexualitást jelenítenek meg. Ezért a Libri felülvizsgálja a kínálatát.

A lap úgy tudja, a Libri az elmúlt hetekben több könyvkiadót is megkeresett, hogy megtudja, a kiadók szerint adott könyvek megfelelnek-e a melegellenes gyermekvédelmi törvény előírásainak. A Telex szerint

Hasonló indokkal egy másik könyvterjesztő, a Líra ellen is vizsgálat indult, amit Nyáry Krisztián, a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója a Telexnek nyilatkozva megerősített. Azt mondta, 2021 óta a szóban forgó törvényre hivatkozva egészen idén májusig nem büntettek meg senkit. Hozzátette,

A lap úgy tudja, az egyik nagy könyvkereskedő cég a Harry Potter-sorozat egyik könyve esetében is arra kérte a kiadót, nyilatkozzon arról, megjelenít-e homoszexualitást a könyv, mert ha igen, akkor le kell venni az ifjúsági polcokról.

A Libri szintén megerősítette a fogyasztóvédelmi eljárás tényét, de azt nem közölték, melyik kötetre vonatkozik – a Telex szerint a Móra Kiadó egyik könyvéről lehet szó. A lap szerint a kiadót nem, de a Librit mint a könyv terjesztőjét 1 millió forintra bírságolta meg a fővárosi kormányhivatal.

Nyáry Krisztián elárulta: tud róla, hogy a Libri levelet írt több könyvkiadónak azt kérve, nyilatkozzanak arról, könyveik megfelelnek-e a gyermekvédelmi törvénynek. A konkurens könyvterjesztő cég kreatív igazgatója azt mondta, a Líránál még nem döntötték el, mit lépnek az ellenük folyó eljárással kapcsolatban.

Az üggyel kapcsolatban a Libri a Telex megkeresésére azt írta, hogy a törvény egyes meghatározásai nem egyértelműek, „ezért a könyvkereskedők és kiadók minden kérdéses címet egyénileg értékelnek”. A Libri „rendszeresen egyeztet a kiadókkal azon könyvek esetében, amik a meghatározás alapján törvénysértőek lehetnek. A kereskedő önálló döntést egyik esetben sem hoz, ennek oka, hogy elsősorban a kiadók felelőssége a könyvek besorolása, ugyanis ők ismerik azok tartalmát, ilyen jellegű kérdésekben minden esetben a kiadótól kér iránymutatást a Libri”. Hozzátették: „a törvénymódosítás hatályba lépése óta mindössze néhány címet helyezett át a kiadó másik kategóriába”.

A könyvpiaci szereplők szerint, ha egy könyvesbolt el akarja kerülni a bírságot, akkor két lehetősége van: befóliázza és elkülöníti a törvény szempontjából kifogásolható könyvet, vagy áthelyezi más tematikába. „Jelenleg a Libri is ezt a két opciót, tehát a fóliázását és a kategória módosítását mérlegeli azon címek esetében, amelyek jogsértők lehetnek” – írta a Libri a Telexnek.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!