54 mintából 45-ben nem az vagy nem csak az volt, ami a címkén szerepelt. Az amerikai tudósok szerint bizonytalan, hogy mi történhetett a mintákkal.


A tetováláshoz használt tinták 83 százaléka tartalmaz olyan anyagot, amit nem tüntettek fel a címkén, írja a Science Alert egy tanulmány alapján. A New York-i Binghamton Egyetem kutatói 9 különböző márka 54 festékanyagát elemezték, melyek közül 45-nél találtak olyan összetevőt, például színezőanyagot vagy egyéb adalékanyagot, amit nem tüntettek fel a többi között.

A vizsgált tinták közül 36-ban jelezték a glicerin jelenlétét, de csak 29 termékből sikerült ezt kimutatni a tudósoknak. Mindössze egyetlen olyan festékanyagot találtak, ami pontosan azokat az anyagokat tartalmazta, ami a címkéjén is olvasható volt. Ezzel szemben tizenöt tinta tartalmazott propilén-glikolt, ami 2018-ban az év allergénje lett az Egyesült Államokban. Ezen felül több különös adalékra bukkantak a minták elemzésében: a különféle káros anyagok mellett voltak olyan tinták, amikben antibiotikum nyomait fedezték fel.

Az egyetem felhívja a figyelmet, hogy nem tudják, hogyan kerültek ezek a különös anyagok a mintákba. Nem lehet kizárni azt sem, hogy véletlen szennyeződés vagy címkézési hiba miatt bukkantak ennyi furcsaságokra a termékekben. Ennek tisztázása további vizsgálatokat igényel.

A lap megjegyzi: tekintettel arra, hogy a tinta sokáig marad a szervezetben, akár már egy kis mennyiségű káros festékanyag nyirokcsomókba szivárgása is komoly egészségügyi kockázatot jelenthet.

„Reméljük, hogy a gyártók ezt az eljárásaik átértékelésének lehetőségeként fogják fel, míg a tetoválók és ügyfeleik a pontosabb címkézés és gyártás szorgalmazásának lehetőségét látják a történtekben” – mondta a tanulmány vezető szerzője, John Swierk, a Binghamton Egyetem vegyésze.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!