Csak napjai lehetnek hátra Malajzia utolsó hím szumátrai orrszarvújának - írja az MTI. A bika étvágya és közérzete idén áprilisban hirtelen romlani kezdett. John Payne, a Borneói Orrszarvú Szövetség vezetője szerint egyelőre nem tudni, mi okozta a problémát, de feltételezhető, hogy az állat korával összefüggő vesebetegség vagy májprobléma áll a háttérben.


A Tam nevű orrszarvú minimum a harmincas évei közepén jár, a faj egyedeinek várható átlagos élettartama 35-40 év.

Nem hisszük, hogy sokáig életben marad még. Inkább napjai, mint hetei vannak már csak hátra"

- mondta Payne.

Tamet 2008-ban fogták be a vadvédelmi hatóságok, miután az állatra egy olajpálma ültetvényen kószálva találtak rá. A bikát két nősténnyel is megpróbálták pároztatni, ám utóbb betegség miatt mindkét egyedet el kellett altatni.

A szakértők egyelőre sikertelenül igyekeznek növelni az állatok populációját. A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint a szumátrai orrszarvú súlyosan veszélyeztetett fajjá vált az orvvadászat, illetve a természetes élőhelyükre történő illegális behatolás miatt. A megmaradt példányok olyan elszigetelten élnek egymástól, hogy csak nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem is találkoznak egymással, ez pedig jelentősen csökkenti a szaporodás esélyét.

Kiemelt fotó: iStock


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!