Egyre frusztráltabbak azok a szülők Nagy-Britanniában, akiknek közvetlenül a koronavírus-járvány berobbanása előtt, vagy már a karantén alatt született meg a gyermekük, akik "papíron" még mindig nem léteznek a hivataloknál - írja a BBC.

Normál esetben az újszülötteket az Egyesült Királyságban 42, Skóciában 21 napon belül regisztrálni kell a helyi önkormányzatnál. Ám a koronavírus miatti felfordulásban sok helyen felfüggesztették a születések bejegyzését, és több hónapos szünet után most kezdik majd újra vezetni ezeket az adatokat.

Az, hogy a karantén előtt vagy alatt született gyerekeket eddig nem jegyezték be, sok szülőnél komoly gondot jelent.

A skóciai Auchterarderben élő Emma Pratt egy héttel a karantén bevezetése előtt szülte meg kislányát, aki már 4 hónapos, de még mindig nem sikerült anyakönyveztetni.

"Elég bizarr, hogy technikailag nem is létezik"

hirdetés

- panaszkodott az anya, aki szerint azért idegesítő a helyzet, mert ez olyasmi, amit heteken belül el lehet intézni a születés után.

Pratték szerettek volna bankszámlát nyitni a kis Skye-nak, aki a születésére prémium kötvényeket és nagyobb összegeket kapott a rokonoktól, barátoktól. Ezt viszont nem tudták megtenni, mivel a kislány nincs anyakönyvezve.

Az anya szerint ez egy őrült helyzet, mert mindenhol azt mondták neki, hogy a gyermeke "hivatalosan nem létezik", és azzal viccelődött, hogy akár meg is változtathaná a kislány nevét, mert még sehol sincs bejegyezve.

Ennél nehezebb helyzetbe került a 24 éves Olivia McDermott, akinek szintén nemrég született meg a kisfia.

Mivel nem regisztrálták a gyermekét, nem tudja igazolni, hogy édesanya lett, ezért az állami támogatást sem veheti fel a kisfiára. A pénzre pedig szüksége lett volna, mert azzal az anyaság mellett is tudta volna folytatni a tanulmányait.

Nővérnek tanul, ez az álommunkája, és már csak egy év lett volna hátra a képzésből. A fiatal nő szerint ez azért is frusztráló, mert így is hiány van az országban az ápolókból, őt pedig egy születési anyakönyvi kivonat akadályozza abban, hogy nővér lehessen. Szerencsére ezen a héten már kapott időpontot, és sikerült regisztrálnia a kisfiát, ezzel pedig nagy kő esett le a szívéről.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés