Akár -6 fok is lehet éjjel, de hétvégén már +20 fok felett is lehet a hőmérséklet.


Kellemes, nyugodt idővel veszi kezdetét szerdán a csillagászati tavasz - közölte az Időkép.

Március 20-án, szerdán a csillagászati tavasz negyedévébe lépünk, ezen a napon Budapesten a Nap 5 óra 46 perckor kel, 17 óra 57 perckor nyugszik le.

Az előrejelzés szerint fagyos reggelre ébredünk, de esőmentes, napos idővel folytatódik a szerda, és az időjárás a hétvégéig fokozatosan javul, melegszik.

A napéjegyenlőség

Magyar idő szerint március 20-án, 22 óra 58 perckor delel merőlegesen az Egyenlítő felett a Nap.

A csillagászati kifejezés, definíció szerint, a Nap középpontjára vonatkozik, az égitest "széle" azonban reggel ennél hamarabb, este később hagyja el a horizontot. Fénye pedig, a légkörből való szóródásnak köszönhetően, ennél is korábban világítja be a félgömböt. Így lehetséges, hogy a nappal ilyenkor már 22 perccel hosszabb az éjszakánál, és hazánkban már a vasárnapi napon kerek 12 órát töltött a Nap a horizont felett, azaz a nappal aznap volt egyforma hosszú az éjjellel. A napfordulón egyezés csak a déli és északi félteke napszakjainak hosszát tekintve jön létre - írta az Időkép.

Szerdán sok napsütésre van kilátás, emellett keleten kevesebb, máshol kicsivel több gomolyfelhő képződhet, csapadék azonban sehol sem várható. Az északi-északkeleti szél még többfelé élénk, Vas és Zala megyében, valamint a Tiszántúlon kezdetben helyenként erős lehet. Hajnalban -3, +5, kora délután 9-14 fokra készülhetünk.

Csütörtök reggel sokfelé fagyhat, a szélcsendes, mélyebben fekvő tájakon -5, -6 fok is lehet, majd napközben fátyolfelhős-napos, száraz időre van kilátás gyenge, mérsékelt légmozgással. A maximumok 11 és 16 fok között alakulnak.

Pénteken marad a napos idő, felhők legfeljebb északkeleten, keleten zavarhatják a napsütést. A légmozgás nem lesz jelentős. Hajnalban még előfordulhatnak fagyos tájak, napközben 15-19 fokot mérhetünk.

Szombaton országszerte napos időre van kilátás 17-21 fokos legmagasabb nappali hőmérséklettel. A délnyugati szél északon, északnyugaton időnként megélénkülhet.

Vasárnap is kitarthat a kellemes tavaszi hőmérséklet, de már többfelé feltámadhat a szél és egy-egy zápor is előfordulhat.

Címlapfotó: Harmath Bea



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!