A tiltás több iskolában szinte teljesen ellehetetleníti az idegennyelv-oktatást vagy a felzárkóztatást. A szakszervezet szerint a tankerületek utasításainak semmilyen jogalapja sincs.


Tankerületi utasításra nem lehetséges az iskolákban csoportbontás keretében 14 fő alatti csoportokat létrehozni, ami több intézményben megnehezíti, sőt akár el is lehetetlenítheti például az idegennyelv-oktatást vagy a felzárkóztatást - írja a Népszava.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője a lapnak arról beszélt, hogy már a nyár folyamán is lehetett hallani arról, hogy egyes intézményekben erre készülnek, de a tanévkezdés óta már számos konkrét panasz is érkezett erről hozzájuk.

Nagy Erzsébet szerint a szakszervezethez eljutott egy olyan tankerületi levél is, amiben a köznevelési törvényre hivatkozva tiltották meg a 14 főnél alacsonyabb létszámú iskolai csoportok indítását.

A szakszervezeti vezető szerint a tankerületekben akár szándékosan is félreértelmezhették a jogszabályt, ahol a 14 fős korlát eredetileg az óvodai csoportokra vonatkozott, mivel ha kevesebb csoport indul, akkor a tanórák száma is csökken, illetve kevesebb pedagógus is kell.

A PDSZ továbbította a panaszokat a Klebelsberg Központhoz, ahonnan azt a választ kapták, hogy a törvény vonatkozó részét nem lehet úgy értelmezni, hogy az iskolai csoportokra is vonatkozik. Nagy Erzsébet szerint ennek megfelelően a tankerületek utasításainak semmilyen jogalapja sincs. Ráadásul a törvény szerint a csoportbontásokról az intézmények szabadon dönthetnek a tanulói foglalkozási időkereten belül, így a tankerületek intézkedése duplán is jogsértő.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!