Több új szabadidő kedvezmény is életbe lépett a Munka Törvénykönyvének januári módosításával, de nem mindegyik jelent szolgálati időt. Ráadásul későbbi nyugdíjunkra is hatással lehet, mit választunk.


Idén megjelent egy új szabadságfajta, és változtak egyes szabadságfajták szabályai is – vette észre a 24.hu az ado.hu-n megjelent ismertetőt.

Gyermek születése (illetve az örökbefogadást engedélyező határozat véglegesítése) után tíz munkanap szabadság jár az apának (vagy örökbefogadó apának) apasági szabadság címén. A szabadság első öt munkanapján távolléti díjat, a második öt munkanapon ennek negyven százalékát kaphatja az újdonsült apuka. Ez a szabadság szolgálati időnek minősül, vagyis beleszámít a nyugdíjba.

Újdonság a szülői szabadság.

de csak egyéves munkaviszony esetén. Ilyenkor a távolléti díj tíz százalékát fizetik, de ezt csökkenteni kell a gyed/gyes összegével, ha a szülői szabadságot kérő szülő kapja.

A gondozói szabadsággal évente öt munkanapon lehet élni. Ebben az esetben a munkavállaló azért kérheti a távolmaradását, mert súlyos egészségi okból gondozásra szoruló hozzátartozót vagy a munkavállalóval közös háztartásban élő személyt lát el. Ez fizetetlen távollét, és nem számít szolgálati időnek.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!