Csőzik László szerint, ha az emberek betartják a rendeletet, ami tiltja a reggeli és esti órákban a locsolást és a medencefeltöltést, akkor Érd és környéke komolyabb vízhiány nélkül átvészelheti a kánikulai napokat.


Korlátozásokat vezetett be múlt héten Érd és másik öt, környékbeli település önkormányzata. Ezeken a helyeken, a vízhiányt megelőzendő, a kánikulai meleg miatt

Az intézkedés szükségességéről, a vízhálózat működéséről és a korlátozás mikéntjéről Csőzik Lászlót, Érd polgármesterét kérdezük.

– Hogyan, milyen módon tudják viszonylag biztosan betartani vagy akár csak ellenőrizni az említett vízkorlátozást?

– Elsőre annak is örülünk, ha az emberek többsége elkezd normakövető módon eljárni. Nekünk nem célunk büntetni, nem akarunk bírságolni, sem azt, hogy az emberek egymást jelentsék fel. Elég, ha a lakosok tudják, hogy miért rendeltük el a korlátozást. Ugyanis nem arról van szó, hogy Érden rossz lenne a hálózat. Hanem arról, hogy a nyári időszakokban, főleg a mostanihoz hasonló kánikula esetén, elsősorban a locsolások vagy medencefeltöltések miatt felmerülhet annak a veszélye, hogy akár duplájára nő a vízfogyasztás.

Szerencsére messze vagyunk a solymári esettől, ahol tavaly nyáron lajtos kocsival kellett vizet szállítani. Az érdi és környéki tulajdonképpen egy megelőző óvintézkedés, hogy ne utólag kelljen válságmenedzselni. Ha ezt nem rendeltük volna el, könnyen lehet, hogy pont ezekben a napokban előállt volna ez a nemkívánatos helyzet. Tavaly ezen a környéken is felütötte a fejét a jelenség, de nagyon elszigetelten. Van egy vízi közműhálózatunk, ami egy csomó fejlesztésen átesett, azt mondhatom, hogy jobb helyzetben vagyunk, mint az ország többi rendszere.

Ugyanakkor itt, Érden nagyon nagy mértékben nő a lakosságszám, évente közel ezren költöznek hozzánk – természetesen ez az ezzel járó fogyasztási többletet is jelenti. A hálózati kapacitás közelíti a 100 százalékot. Tartós kánikulai napok idején viszont bőven túl is lépi azt.

– Miről is szól pontosan a rendelet?

Ez egy részleges locsolási tilalom. Medencét feltölteni és locsolni nem szabad a reggeli, illetve az esti órákban. Ugyanakkor saját kútról vagy víztározóból nyilván ez továbbra is lehetséges. Ma még nincs gond, és úgy gondolom, ha az emberek túlnyomó többsége betartja a rendeletet, a jövőben sem lesz. Mi igyekszünk kommunikálni a lakosság felé, hogy ez nem önkényes dolog, hanem mindenki érdekét szolgálja a részleges korlátozás.

– A városban és a környező településeken mindenhol egyformán jelenthet gondot a vízellátás esetleges akadozása?

– Nálunk több nyomásövezet van. Az egyes számúnál, a Duna partján valószínűtlen, hogy vízhiány előfordulhasson. Ugyanakkor ahogy haladunk felfelé, a kettes, hármas és négyes övezetben, a Dunától távolodva egyre nehezebb eljuttatni a vizet akkor, ha mindenki locsol vagy épp a medencét tölti.

Praktikusan: pumpáljuk fel a vizet a nyomóvezetékeken keresztül, de az emberek rögtön le is engedik azt. A tározók nem tudnak megtelni a kellő mennyiségű vízzel. Vagyis van víz, de arra nem elegendő a kapacitás, hogy ilyen, közel dupla mértékű fogyasztás esetén biztonságosan el tudja látni a környéket.

– Jelenleg úgy látszik, hogy ez az intézkedés elégséges lesz, hogy a nyár további részében megoldott legyen a térség biztonságos és folyamatos vízellátása?

A víziközmű társaságunk jóval óvatosabb volt, mint mi, polgármesterek, ők azt tartották volna indokoltnak, ha már májustól korlátozásokat rendelünk el. Mi viszont végignéztük, milyen az idő: a május és a június csapadékos volt, így csak júliustól tartottuk megalapozottnak a korlátozás bevezetését. Most viszont ennek köszönhető, hogy nincsenek nyomásproblémák az esti órákban sem.

20 évvel ezelőtt én alpolgármesterként éltem már át ilyen típusú nehézséget. Az akkori érdi hálózatból egyszerűen elfogyott a víz. Ez a legérzékenyebb közműszolgáltatás,

Akkor fel kellett hívnunk Budapestet, és a Fővárosi Vízművek hozott több lajtoskocsit – 2-3 napig csak így tudunk megoldani a vízellátást. Ezt szerettük volna idén elkerülni.

– A rendeletben szereplő, augusztus végéig tartó korlátozás kőbe vésett, vagy előfordulhat, hogy előbb is fel lehet oldani azt?

– Ez természetesen az időjáráson is múlik. Ezt a helyzetet csakis addig szeretnénk fenntartani, amíg szükségesnek látjuk. Ha elkezdene tartósan esni az eső vagy a hőmérséklet tartósan 25 fok körül maradna, előbb feloldanánk. Ezért mi is folyamatosan követjük a meteorológiai előrejelzéseket.

Ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk, az előrejelzések szerint marad a tartós meleg idő, sőt a hosszabb távú, tudományos előrejelzések szerint egyre komolyabb hőhullámokra kell számítani.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!