A volt közlekedési államtitkár szerint több százan, fiatalok és idősek, helyiek és környékbeliek, utasok és vasutasok jöttek ki hétfő este kilenckor elköszönni az utolsó vonattól. Sokaknak könnyes lett a szeme.

„Fekete nap ez a magyar vasút életében, tíz vasútvonalon nem indul több vonat a közlekedési minisztérium döntése nyomán. Komló is elbúcsúzott ma este az utolsó vonattól - több százan, fiatalok és idősek, helyiek és környékbeliek, utasok és vasutasok jöttek ki hétfő este kilenckor elköszönni. Volt, akinek könnyes lett a szeme, volt, aki nosztalgiázott a régi emlékein, a legtöbben pedig arról beszeltek, hogyan lehet majd elérni, hogy újrainduljon itt még egyszer a vasúti közlekedés” – írta hétfő éjszakai posztjában Vitézy Dávid.

A volt közlekedési államtitkár felidézte, hogy „amikor utoljára 2009-ben zártak be Magyarországon vasútvonalakat, akkor is ott voltam, most is itt kell lenni, amikor vidéki középvárosok 100 vagy épp itt most 127 év után elveszítik kapcsolatukat az ország vasúti hálózatával”.

Vitézy az utolsó Dombóvárról Komló felé induló szerelvényen utazott. Az utolsó útról megrázó képeket is készített:

„Magyarországon utoljára ilyen képek 2009-ben készültek – akkor is sokan ott voltunk és végül a 2010-es kormányváltás után számos vonal újranyílt, többek között épp ez is, a 47. Komló-Dombóvár vasútvonal. Akkoriban nem gondoltam, hogy 2023-ban újra itt fogunk tartani, hogy a közlekedési minisztérium 10 vonal bezárását erőlteti át bármiféle egyeztetés vagy tájékoztatás nélkül. Eközben a klímaválsággal szembesülve sehol Európában nem zárnak be tízezres városokat kiszolgáló vasútvonalakat, sőt, inkább újranyitják, amit korábban bezártak” – írta.

Szerinte a komlói „jól kihasznált regionális vonal, józan döntéshozatal mellett biztosan nem tartozhatott volna a tíz legrosszabbul teljesítő vonal közé se.”

A közlekedési szakember a posztban megjegyezte, hogy a vidéki regionális vasúti közlekedés egész Európában reneszánszát éli, sok ország az előző évszázadban bezárt vonalak újbóli megnyitásán dolgozik, és nekünk is ebbe az irányba kellene haladnunk. „Nyilván nem Bz-kkel, hanem korrekt, a fővonalhoz és a buszokhoz hangolt ütemes menetrenddel és normális járművekkel.”

„Ez a vonalbezárás szomorú tévút, ráadásul ahogy ezt bevezette a közlekedési tárca és a MÁV, az az érintettekkel, számos vidéki térség lakóival szemben is méltatlan eljárás volt” – írta.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!