Kiss Ambrus szerint a kölcsönzött munkaerő alkalmazásával lemondunk a potenciális hazai munkaerő-tartalékról.


Csütörtökön mi is beszámoltunk róla, hogy jövőre 20 filippínó buszsofőrt állít munkába az Arriva Bus a budapesti járatokon.

A Népszava megkereste Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest, aki elmondta:

„A BKV esetében szóba sem jöhet külföldi munkavállalók foglalkoztatása. Külsős szolgáltató esetén, ahol nem a főváros a munkáltató szigorúan számon fogják kérni az üzembiztonsági és utastájékoztatási követelmények betartását” – üzente Kiss a BKK szerződéses partnerének.

Szerinte a vendégmunkások alkalmása szembemegy a fővárosi és a szélesebb értelemben vett társadalmi célokkal, és ezzel lemondunk a potenciális hazai munkaerő-tartalékról.

Kiss Ambrus szerint a vállalkozó nem állhat elő azzal, hogy a kölcsönzött munkaerő nélkül nem lesz elég buszsofőr, hiszen a szerződésben előzetesen vállalta a szolgáltatás üzemeltetését.

Közben az Arriva is kiegészítette korábbi közleményét. Azt írják: „A fővárosi közösségi közlekedésben mindennapossá vált a sofőrhiány, sőt, világszintű jelenség. A szolgáltatás folytonosságának biztosításához a toborzó kampány részeként októberben 20 Fülöp-szigeteki járművezető kezdi meg a képzési programot, de leghamarabb 2024 januárjában állnak munkába. Gondosan kiválasztott vonalakon, angol nyelven beszélő diszpécserek támogatása mellett teljesítenek majd szolgálatot. A célunk az, hogy továbbra is biztosítsuk a budapesti buszközlekedés zavartalan ellátásában vállalt feladatunkat”.

Mint írták, ugyanakkora bért kapnak a külföldi munkavállalók, mint a magyarok.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!