Cikkünk frissül…


A koronavírus-fertőzés lassult, folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma, de a megfertőzöttek legnagyobb száma továbbra is a központi régióban van - mondta el a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki egyben megköszönte az önkormányzatok segítségét és közreműködését.

Tegye egyértelművé Karácsony Gergely, hogy megváltozott a véleménye és ha szerinte Budapesten újraindítható az élet,

jegyezte meg Gulyás Gergely azzal a levéllel kapcsolatban, amelyet a főpolgármester szerdán írt Orbán Viktor miniszterelnöknek. Ha ezt megteszi, a kormány szívesen tárgyal vele róla.

Azzal kapcsolatban, hogy a budapestiek mehetnek-e vidékre, a miniszter megerősítette: ha valaki a lakását elhagyhatja, akkor Budapestet és Pest megyét elhagyhatja, ha vidéken van saját ingatlana, de be kell tartania az előírásokat. Szerdán Karácsony Gergely főpolgármester ugyanezt mondta.

A szerdai kormányülésen a következő témákról volt szó:

  • az érettségi első szakaszát sikerült nehézségek nélkül, zökkenőmentesen lebonyolítani.
  • több mint 50 milliárd forintot tud kifizetni a kormány vállalkozások megsegítésére, amelyből új munkahelyeket lehet létrehozni
  • háromezer vállalat 44 ezer munkahely megtartására vállalt garanciát az állami segítségnek köszönhetően
  • a munkanélküliek elhelyezkedését segítve átképzést, továbbképzést, felnőttoktatást szervez a kormány, amelyet teljes egészében az állam fog fizetni
  • a honvédség megemeli a szerződéses állomány nagyságát
  • haladékot kapnak azok, akik önkormányzati lakásban laknak és a veszélyhelyzet ideje alatt jár le a bérleti szerződésük

A Pesti úti idősotthon ügyében Gulyás Gergely azt mondta, hogy ott a budapesti kormányhivatal az illetékes, nem annak a vezetője, ez nem egy politikai kérdés, hanem egy hatósági vizsgálat. Ezt azzal kapcsolatban válaszolta, hogy Karácsony Gergely kedden nyilvánossá tette az idősotthonnal szemben indított hatósági vizsgálat anyagát, amelyben a vizsgálat körülményeire tekintettel kezdeményezték a kormányhivatal kizárását a vizsgálatból.

A főpolgármester ezt így indokolta:

A kormányhivatal jelentésére a törvény szerint az intézménynek és a fenntartónak lehet és kell reagálni. Csakhogy a jelentés már a válaszadás határideje előtt meglepő módon a lakájmédiánál landolt, folyik is a hecckampány ezerrel. Budapest Főváros Kormányhivatala ezek után méltatlanná és alkalmatlanná vált a pártatlan vizsgálatok lefolytatására.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mi lesz azzal a több ezer lélegeztetőgéppel, amelyet a járvány esetleges súlyosbodása miatt vásároltak, a miniszter azt válaszolta, hogy nem nagyon van olyan tudományos vélemény, amely szerint nem lesz újabb hulláma a koronavírus-járványnak, ezért a gépekre később is szüksége lehet.

Gulyás Gergely azt is elárulta, hogy tudomása szerint a legidősebb magyar állampolgár, aki kigyógyult a koronavírusból, 97 éves.

A kormány továbbra is abban bízik, hogy a magyar gazdaság köszönhetően a gazdaságvédelmi és munkahelyvédelmi akciótervnek jobb teljesítményre lesz képes, mint amivel az Európai Unió vár. De minden nehézség ellenére a kormány számára az emberi élet és egészség a legfontosabb, és ezért egy nagyobb recessziót is hajlandók vállalni - tette hozzá Gulyás.

Legkésőbb júniusban, de vidéken akár már korábban is meg tud indulni a belföldi turizmus a kormány álláspontja szerint

válaszolta újságírói kérdésre Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Hozzátette, hogy a turisztikai ügyekkel a kormány a következő ülésén is foglalkozni fog.

Koronavírus - Még több hír a témában

Kiemelt kép: 24.hu/Mohos Márton


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!