A Momentum politikusa által megosztott riasztási adatlap tanúsága szerint egy viharban kilazult homlokzati elemhez riasztották a tűzoltókat, a bejelentő azonban külön kérte, hogy ne használjanak szirénát.


– olvasható egy katasztrófavédelmi riasztásról készült képernyőfotón, amit Szemző Áron, a Momentum Pest megyei elnöke közölt.

A tűzoltókat egy 8 méter magasan kimozdult elem miatt riasztották a Belügyminiszter épületéhez péntek délelőtt.

Az rtl.hu megkérdezett a témában egy szakértőt, aki szerint hiteles a felvétel a katasztrófavédelem belső rendszeréből származó, úgynevezett riasztási adatlapról. Ilyen adatlap akkor készül, amikor egy bejelentő hívja a 122-es segélyhívó számot, és elmondja, hogy milyen veszélyhelyzet miatt telefonált.

A hívó fél által elmondottakat a 122-es központ operátora rögzíti a lényegre törekedve. A belső számítógépes rendszerben kitöltött adatlapot az operátor továbbítja a megfelelő szervezetnek, jelen esetben a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak. A műveletirányítás az ilyen adatlapok alapján dönt arról, hogy a megadott helyszínre milyen erőkkel, technikai felszereléssel vonuljanak ki a tűzoltók.

A szakértő szerint nagyon ritkán fordul elő, hogy a tűzoltók nem megkülönböztető jelzéssel vonulnak. Ebben az esetben 1-es riasztási szint szerepel az adatlapon, ami a legalacsonyabb fokozat, amikor általában egy járművel indulnak el a tűzoltók.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!