A népszerű tévés a 90-es évek televíziózásáról mesélt az "Emlékszem, amikor ..." podcast-sorozatunk legújabb részében. Közszolgálat és kereskedelem, szórakoztatás és tájékoztatás, szép remények és a néha prózaibb valóság - na meg emlékezetes bakik.

Az 1990-es évek végének kereskedelmi televíziózásában előfordulhatott olyan, hogy egyetlen mondat miatt órákon át hangosan nevetett a két műsorvezető – és ettől az adás nemhogy véget nem ért, de egy ország beszél azóta is arról, hogy milyen szép idők voltak azok, amikor ez megtörténhetett. Nem hiszitek el? Mutatjuk:

Ez egyike azon pillanatoknak, amire Szily Nóra azt mondta az Emlékszem, amikor legújabb adásában, hogy az 1990-es években „volt valami kócos szabadság”.

Aligha van olyan tévénéző ember az országban, aki ne ismerné Szily Nóra nevét. Az eredetileg pszichológus végzettségű rádiós és tévés újságíró a média egy kegyelmi pillanatában került először a mikrofon mögé, majd a kamerák elé.

Az 1990-es években a Magyar Televízióban is érezhető volt az országra jellemző szabad légkör. A tévések közt áradt a kreativitás, főnökeik pedig sokszor inkább ösztönözték, mintsem visszafogták volna őket. Számos legendás tévéműsor született akkor, Szily Nórát pedig tehetségének és szerencséjének kombinációja sok ilyen műsor felé sodorta.

A Nagyvizitben hiánypótló módon számos egészségügyi témában kérdezte vendégeit, egyszerre könnyedén és informatívan beszélgetve testünk és lelkünk titkairól. Az MTV délelőtti adásaiban egy profi és szerethető csapat tagjaként készített interjút vendégeivel, míg a péntek délutáni legendás Ablak című műsorban a mindennapi élet komolyabb kérdéseiben segített tájékozódni a tévénézőknek.

Az évtized második felében átkerült az újonnan indult kereskedelmi televíziózásba: a Reggeli műsorvezetőjeként – leginkább Alföldi Róbert partnereként – máig felejthetetlen pillanatokat okoztak a nézőknek teljesen új, lendületes, fiatalos és tökéletesen szabad műsorvezetésükkel.

Az Emlékszem, amikor podcast legutóbb az 1990-es évek médiavilágának komolyabb arcát mutatta be: Hardy Mihállyal a téli szünet előtt többek között a médiaháborúról, a híradókról, az Esti Egyenlegről és a kereskedelmi fronton is kiemelkedőnek számító TV3-ról beszélgettünk.

A legújabb adásban Szily Nóra pedig arról mesélt, hogy mennyire volt szabad és kreatív az 1990-es évek tévézése, mit ígért neki Hankiss Elemér tévéelnök, milyen különbségek voltak a közszolgálati és a kereskedelmi tévézés között, és az is kiderül, miért emlékezetes számára a mai napig „Brazília legrondább parasztja”.

Az Emlékszem, amikor a Szeretlek Magyarország 1990-es évekkel foglalkozó podcastja. Az eddigi adásokban beszélgettünk már a korszak zenei világáról Gerendai Károllyal és Náksi Attilával, a híresebb filmekről Kovács Gellérttel és Koltai Róberttel, vagy épp a legendás – és manapság ismét aktualitást nyert – bűnügyekről a korszak sztárnyomozójával, Kovács Lajossal.

Az Emlékszem, amikor korábbi adásait megtaláljátok a YouTube-on és a Spotify-on.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!


SZÓLJ HOZZÁ