A miniszternek többször is közpénzből béreltek magánrepülőt, amikor a kormány által használt többi luxusgép éppen nem volt elérhető. A PH-AJX éppen olyan, mint amivel Mészáros Lőrinc is utazik, csak még fényűzőbb.


264 millió forintba került az adófizetőknek Szijjártó Péter három tavalyi útja, mivel azokhoz egy holland luxusrepülőt béreltetett a külügyminiszter – írja az Átlátszó.

A lap a Mészáros Lőrinchez is köthető, OE-HUG lajstromjelű magánrepülőgép útjait vetette össze a kormánytagok külföldi programjaival, amikor észrevettek egy anomáliát: Szijjártó és az OE-HUG 2023 júliusában egyszerre volt New Yorkban, de más-más időpontokban érkezett a városba, illetve indult onnan tovább. Mivel a honvédség kormány által használt repülői mind más utakon jártak ekkor, az Átlátszó nyomozni kezdett.

A PH-AJX lajstromjelű repülő, amivel Szijjártó Péter utazott, egy Dassault Falcon 7X, vagyis a miniszter által jellemzően használt 606-os és 607-es honvédségi gépekkel megegyező típusú, de azokénál fényűzőbb a belső kialakítása. A légijármű jelenleg a holland Exxaero kezelésében működik.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!