2 milliárd euró kifizetését akadályozza a magyar kormány. A külügyminiszter ezt azzal indokolja, hogy Ukrajnában visszavonnák a Richter tucatnyi gyógyszerének engedélyét.


Immár összesen kétmilliárd eurót blokkol a magyar kormány abból a közös uniós forrásból, amely a tagállamok Ukrajnának juttatott fegyverszállítmányainak refinanszírozására szolgál – írja a hvg.hu.

A blokkolt pénzek az Európai Békekeretbe tartoznak, amely egy uniós költségvetésen kívüli eszköz és a tagállamok külön befizetéseiből működik. Az ukránok fegyveres védelmének támogatása érdekében az EU úgy döntött, hogy ebből a keretből visszafizetést igényelhetnek azok a kormányok, amelyek saját készleteik egy részét átadták Ukrajnának. A visszatérítés aránya körülbelül 60 százalék – részletezi a hvg.hu. A tagállamok 500 millió eurónként növelték a befizetéseket, amely így elérte a 6 milliárd eurót. A kifizetés engedélyezéséhez szintén szükség volt a tagállamok hozzájárulásához.

Szijjártó érveléséről az MTI is beszámolt. E szerint a külgazdasági miniszter a külügyminiszterek luxemburgi ülésén kijelentette:

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!