Szijjártó Péter 2006 márciusában Aljakszandr Lukasenka diktatúrája ellen tüntetett, és felszólalt a jogsértések ellen.

A 444.hu idézte fel az MTI tudósítását arról a 2006. március 27-ei rendezvényről, amelyet a Fidelitas szervezett Budapesten a fehérorosz nagykövetség elé. A szolidaritási demonstráción a parlamenti pártok ifjúsági szervezetei vettek részt, hogy kiálljanak a fehéroroszországi jogsértések miatt tüntető ellenzéki fiatalok mellett.

Tizennégy éve ugyanis szintén ezrek tüntettek Minszkben, miután Lukasenka újabb választási győzelmet ünnepelhetett. A hivatalos adatok szerint az azóta is hivatalban lévő elnök 84 százalékkal nyert, de akkor is felmerült, hogy a választás nem volt tiszta, ezért tüntetések kezdődtek a fővárosban. A hatóságok akkor is brutálisan léptek fel, megverték a tüntetőket, sokat börtönbe juttattak, és halálos áldozat is volt.

A budapesti tüntetésen Szijjártó Péter is részt vett, aki akkor a Fidelitas elnöke és a Fidesz szóvivője volt. Őt idézik elsőként a hírben:

hirdetés

„Ma Európában is vannak olyan helyek, ahol diktátorok két lábbal tapossák az emberi szabadságjogokat” – mondta a demonstráción Szijjártó Péter, és hozzátette: „A magyar fiatalok nevében felszólítjuk a fehérorosz vezetést, hogy mihamarabb vessen véget a jogsértéseknek.”

A tüntetés másnapján pedig a közmédia Nap-kelte című műsorában megdöbbentőnek nevezte, hogy tüntetőket terroristának lehet nevezni csak azért, mert összegyűlnek, hogy egy választás tisztaságát számonkérjék. Szerinte ugyanis ez a 21. században nem elfogadható.

„Arról van szó, hogy emberek szabadságát korlátozzák, fiatal embereket csak azért börtönbe visznek, mert kimennek egy utcára, élve a demokratikus joggal, ami a szólásszabadsághoz, véleménynyilvánításhoz, vagy a gyülekezéshez kapcsolódik. És elmondják, hogy szabadságot és demokráciát akarnak, ahogy a mi szüleink is ezt akarták”

- mondta akkor Szijjártó.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés