Szerinte a Mérce újságírója nem megfelelően tudósított egy erdélyi Horthy-megemlékezésről.


Hétfőn jelentette meg írását Kulcsár Árpád, a Mérce erdélyi szerzője, amiben azt taglalja, szerinte miért káros a szerinte Erdélyben egyre nagyobb teret nyerő Horthy-kultusz. A szerző egy kézdivásárhelyi megemlékezésből indult ki, amelyet az Erdélyi Vitézi Rend szervezett egy Horthy-domborműnél – szúrta ki a Telex.

Ennél azonban izgalmasabb dolgot is észrevettek. Lukács Botond, a vitézi rend tagja, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) lemhényi (Kovászna megye) önkormányzati képviselője egy hozzászólásban fenyegette meg az újságírót:

– írja kissé zavaros kommentjében.

A Transtelex kedden megkereste Lukácsot, aki későbbre ígért választ, de ez mindeddig nem érkezett meg. A portál munkatársát innentől folyamatosan egymáshoz irányították az RMDSZ vezetői, de érdemben senki nem reagált. Így megszólaltatták a vitézi rend háromszéki szervezetének törzskapitányát, Németh Sándort. Ő azt mondta, nem tudnak a szervezetük tagjainak mondanivalójáért és gondolkodásáért felelősséget vállalni. Később pedig csak akkor lett volna hajlandó válaszolni az újságíró kérdéseire, ha az elmondja világnézeti hovatartozását.

Németh Sándor: Milyen nézeteket vall az újságíró?

Transtelex: Nem tudom. De most nem a politikai nézetekről kérdezem, hanem a fenyegetésről.

NS: Azt látom, hogy egészséges, konzervatív, nemzetben gondolkodó embernek ne feszegessük a dolgait. Most már én is ideges leszek, nem nyilatkozom. Maga milyen nézeteket vall, konzervatív vagy liberális?

Tt: Egyik sem.

NS: Amíg nem válaszolnak, hogy milyen nézeteket vallanak, nem nyilatkozom.

Tt: Elárulom, én zöld vagyok, így már válaszol?

NS: Ugyanaz, liberális. Nem vagyok hajlandó önnel többet beszélgetni.

– zajlott a beszélgetés.

Kulcsár Árpád elmesélte, hogy Lukács Botond privátban is megkereste. „Megkérdezte, hogy szerintem fenyegetés-e, és hogy miért bűn szerintem tisztelni Horthyt, mire kértem, hogy ezt a két kérdést azért válasszuk szét, és igen, természetesen fenyegetett, de megnyugtattam, hogy ezt talán meg tudjuk beszélni. Erre jelezte, hogy akkor bocsánatkéréssel tartozik, majd tanácsokat kért Horthy megítélésére nézve. Mikor elkezdtem szöveget küldeni, azt mondta, hogy nincs ideje olvasni, de majd jelentkezik. Ennyiben maradtunk” – mesélte a beszélgetés részleteit a Mérce publicistája.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!