Megállapodtak az általános járműbiztonsági rendelet felülvizsgálatáról március 26-án az Európai Unió társjogalkotó szervei. Így több új biztonsági technológiát is kötelezővé tesznek 2022-től az európai piacra bocsátott járművekben.


Ezek egyike az intelligens sebességszabályozás.

Az előzetes egyeztetéseken ugyanis a döntéshozók már túl vannak arról, hogy

2022-től csak olyan járműveket lehet majd forgalomba hozni, amiket sebességkorlátozó technológiával szereltek fel.

A még hivatalos jóváhagyásra váró egyezményről az Európai Bizottság számolt be, hangsúlyozva, milyen fontos lépés ez az utasok, a gyalogosok és a kerékpárosok megvédése érdekében.

Kötelezővé fogják többek között még a tolatásbiztonságot növelő kamerákat, érzékelőket, a baleseti adatrögzítőt, illetve az olyan rendszereket, amelyek figyelmeztetik a járművezetőt, ha lankad vagy elkalandozik a figyelme. Az autók és a könnyű haszongépjárművek esetén ezeket kiegészíti majd a sávtartás-segítés, a fejlett vészfékező rendszer, illetve a töréstesztek alapján továbbfejlesztett biztonsági öv.

A tehergépjárművek és a buszok esetében új követelményeket vezetnek be a sofőr közvetlen látóterének növelésére és a holtterek megszüntetésére, rendszereket szerelnek be a jármű elején és oldalán a veszélyeztetett úthasználók jelenlétének érzékelésére.

Az intézkedésektől azt várják, hogy 2038-ig drasztikusan csökkenjen a halálos balesetek és a sérülések száma. A EU hosszú távú célja az pedig, hogy 2050-re lehetőle nullára csökkentsék a halálos vagy súlyso sérülésekkel járó baleseteket.

Elżbieta Bienkowska belső piacért felelős uniós biztos azt mondta, hogy a közutakon évente 25 ezren halnak meg, és a balesetek nagy többségét emberi hiba okozza. Kötelességük ezen változtatni. Szerinte a bevezetett intézkedéseknek olyan hatása lesz, mint annak idején a biztonsági öv bevezetése. A legtöbb új technológia már létezik, főként a felső kategóriás autókban. Most mindenki biztonsága javulni fog, és egyúttal felkészülhetünk a jövő összekapcsolt és automatizált közlekedésére is.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!