Az iráni drónokkal is hasonló a helyzet az elemzők szerint. Komoly problémát jelez az újabb elemzés is.


Egy friss jelentés szerint az Egyesült Államokban és Európában működő vállalatok mikroelektronikai eszközei működtették azt az észak-koreai gyártmányú ballisztikus rakétát, amelyet januárban lőttek ki az oroszok Ukrajnára – írja a CNN. Az elemzők összesen 290 alkatrészt azonosítottak:

Tavaly ugyanez a brit elemzőcsoport, a Conflict Armament Research (CAR) az oroszok által Ukrajnában használt iráni drónokat vizsgálta. Hasonló eredményre jutottak: az iráni drónok azonosított alkatrészeinek 82 százalékát amerikai vállalatok gyártották.

A CAR nem tette közzé, mely vállalatoktól származnak a használt alkatrészek, mivel arra nincsen bizonyíték, hogy ők maguk üzleteltek az észak-koreai, vagy az iráni rezsimmel. Az elemzők valószínűnek tartják, hogy a beszállítók között kell keresni a felelősöket.

Joe Biden amerikai elnök kormánya 2022-ben alakított egy munkacsoportot annak feltárására, hogyan kerülhetnek a nyugati, egyébként polgári célú mikroelektronikai eszközök alkatrészei észak-koreai és iráni fegyverekbe. A munkacsoport feladata megállítani ezt a folyamatot. Egyelőre nincsen hír arról, hogy jelentős eredményeket értek volna el.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!