A fotó teljesen valóságos, de nem csoda, hogy manapság, a photoshop és a mesterséges intelligencia világában sokan alig hiszik.


Vírusként terjed a közösségi médiában egy kócsagot ábrázoló fénykép, melyen a madár apró hullámokat kelt a vízben, miközben átgázol egy folyóparton, de a színek és a látszólag változó háttér miatt úgy tűnik, mintha két különböző kép lenne egybeszerkesztve – számolt be róla a LADbible.

Manapság már néhány perc alatt, könnyedén módosíthatunk, szerkeszthetünk képeket tetszés szerint, az interneten pedig sorra jönnek szembe a manipulált fotók.

Ezen jelenség miatt vélekedhetnek sokan úgy Kenichi Ohno a Gap (Rés) névre keresztelt kócsagos fényképéről, hogy az bizony photoshoppolva készült. Pedig nem. A Japán Kantó régiójában, a Szaitama prefektúrában készített fotón az látható, hogy a madár átgázol a vízen. A kép szinte teljes bal oldalát a mélykék színű víz tölti ki, míg a jobb oldalon narancssárgás tónusú a folyó és az égbolt. Látszólag két teljesen különböző helyszínt látunk, amit csak a kócsag köt össze.

A Twitteren néhány hozzászóló megmagyarázta az optikai csalódást. Mint írták,

A japán fotós képén egy, a vízre tükröződő fal választotta ketté a kompozíciót és „színezte” narancssárgásra a fotó jobb oldalát. Ugyanis a jobb felső sarokban nem az égbolt, hanem egy fal van, a vízszintes vonal a fal alja, alatta pedig a fal tükröződésétől lett aranyszínű a folyó.

Egyébként Kenichi Ohno trükkös kócsagos fényképét beválogatták a 39. Japán természetfotó-versenyre.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!