A HUNOR mentőszervezet tagjai többek közt egy oldalára dőlt húszemeletes épület romjai alól igyekeznek kimenteni az embereket.


„Üzenet a pokolból” - ezzel a felütéssel osztottak meg egy bejegyzést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook-oldalán. Megosztottak egy pár soros idézetet is:

„Szia, életem!

Minden ok velünk.

Nagyon jó a csapat.

Szeretek velük dolgozni,

még itt, a pokolban is…”

A posztban a törökországi földrengés túlélői után kutató HUNOR mentőszervezet munkájáról számoltak be. Mint írják:

Az 50 fős csapat és az öt katonaorvos harmadik napja dolgozik megállás nélkül, éjjel-nappal Antakya városában. Többek közt egy oldalára dőlt húszemeletes épület romjai alól igyekeznek kimenteni az embereket a gyakori és erős utórengések ellenére is.

Az eltűntek utáni kutatást most már nehéz munkagépek segítik, a magyar hivatásos tűzoltók a török AKUT csapattal együtt dolgozik. Szintén a HUNOR-egységekkel együtt mozognak a mentőszolgálat szakemberei és a katonaorvosok, akik a romok között rekedt emberek ellátását végzik. A TEK orvosai a sürgősségi sátorban tevékenykednek, kilenc kimentett sérültet láttak el.

A túlélők romok alatti helyzetét keresőkutyák, vékony résekbe is bedugható keresőkamerák és akusztikus személykeresők segítségével határozzák meg. A túlélők helyzetének beazonosítása után törnek utat hozzájuk, ami gyakran órákba telik. A törmelék és többtonnás vasbeton-darabok elmozdítását és rögzítését úgy kell elvégezni, hogy biztonságosan hozzá tudjanak férni a sérültekhez. A kimentésüket követően az egészségügyi személyzet megvizsgálja és elsősegélyben részesíti őket, majd átadják a sérülteket a török hatóságoknak. A magyar tűzoltók csütörtökön is folytatják munkát” - olvasható a bejegyzésben.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!