Az Európai Bizottság szerdán hagyhatja jóvá a jogállamisági eljárás elindítását Magyarországgal szemben, írja a Népszava. A lap úgy tudja, Johannes Hahn költségvetési biztos még aznap el fogja küldeni az erről szóló hivatalos írásbeli értesítést a magyar kormány illetékeseinek.

Ezzel elkezdődik a hat-kilenc hónapig tartó folyamat, aminek végén hazánkat az EU-s támogatások egy részének felfüggesztésével vagy zárolásával büntethetik, ha egyértelmű bizonyosságot nyer, hogy egyes jogállami normák megsértése miatt közvetlenül sérülnek az unió pénzügyi érdekei.

A Népszava emlékeztet: a levél elküldése nem azt jelenti, hogy a bizottság már eldöntötte, hogy pénzbüntetést szab ki Magyarországra, az első hivatalos kapcsolatfelvétellel nyomást szeretnének gyakorolni a magyar kormányra. A lap információi szerint a levélben az Európai Bizottság várhatóan fel fogja vetni a közbeszerzések anomáliáit, a mezőgazdasági földeladások visszásságait és az EU Csalás Elleni Hivatalával folytatott együttműködés hiányosságait.

Kapcsolódó

Így veheti el a pénzt Orbántól az Európai Unió

Konkrét ügyekben és viszonylag lassan alkalmazható a feltételességi mechanizmus, ahhoz viszont nincs sok köze, amit a magyar kormányfő mondott róla.

A magyar kormánynak maximum három hónapja lesz arra, hogy válaszoljon.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!

Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek

Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!

Megrendelem

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le! Az Európai Unió legfontosabb politikai eseményeiről hetente értesülhetsz hírlevelünkből.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kedves Olvasónk!

Már csak egy kattintásra van szükség, hogy megerősítsd feliratkozási szándékodat! Amennyiben nem kapod meg megerősítő e-mailünket, kérünk, ellenőrizd a levélszemét mappádat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!