A 22 éves Madeline Irwin olyan súlyos betegséggel született, ami miatt képtelen kinyújtani a kezét és a lábait, és nem tud kiegyenesedni sem. Azonban ez sem tartotta vissza attól, hogy szépségversenyre jelentkezzen azért, hogy ő lehessen a következő Miss Washington. A hétvégén megtartott versenyre a fiatal lány részben azért is jelentkezett, mert szerinte az emberek akaratlanul is, de negatívan bélyegzik meg azokat, akik valamilyen fogyatékossággal élnek.


Madeline a hétvégén büszkén lépett a színpadra, betegsége egyáltalán nem zavarta meg számára ezt a fontos pillanatot, pedig évekig próbálta eltitkolni mások elől. Hosszú ideig próbált beolvadni, hogy ne figyeljenek fel rá emiatt az emberek, azonban végre sikerült annyi erőt összeszednie, hogy elfogadja magát olyannak, amilyen.

Megszerette saját testét, és olyan emberekkel veszi körül magát, akik pozitív kisugárzásukkal csak megerősítik őt ebben.

Most pedig a versenyen beszélt arról, milyen betegségben is szenved, ezáltal próbálta megkönnyíteni más fogyatékkal élők életét.

Madeline arthrogryposis multiplex congenitával született, ami veleszületett végtag-rendellenség: ízületei nem egyenesek, valamint izomgyengesége és merevsége van. A tünetek minden betegnél jelentősen eltérnek, a leginkább érintett területek pedig a váll, a könyök, a csukló, a kéz, a csípő, a térd és a lábfej. A beteg mozgása nem romlik az évek múlásával más betegségekkel ellentétben, azonban fontos az állandó kontroll az ízületek romlásának megakadályozása miatt.

A lány a washingtoni Állami Egyetem hallgatója, és nagyon fontosnak tartja, hogy a fogyatékkal élőkért is kiálljon valaki, mivel szerinte negatív stigma lengi körül őket. Madeline azt is elárulta, hogy fiatalkorában nem szerette volna, ha az embereknek az a szó jut eszébe róla, hogy fogyatékkal élő, ezért is próbált mindig a társadalom által normálisnak nevezett gyerekek között elvegyülni.

Annyival volt ez számára könnyebb, hogy nem volt tolókocsihoz kötve. Magabiztossága azonban csak jóval később alakult ki, és akkor jött rá, hogy a fogyatékkal élő kifejezést akár arra is használ-hatja, hogy magán és másokon is segítsen.

Madeline betegsége 3000-ből nagyjából egy csecsemőt érint, és számos oka van a kialakulásának még magzati korban. Ugyan állapota nem romlott, azonban kiskorában is rendszeresen járt fizioterápiára azért, hogy megerősítse azokat a területeket, amiket érintett a betegsége.

Sajnos a betegség következtében súlyos gerincferdülése is van, ami miatt restriktív tüdőbetegség alakult ki nála, ennek következtében pedig légzési nehézségei vannak. 12 éves korában komoly műtéten esett át, akkor a gerincét operálták, előtte pedig már gyerekkorában is sín rögzítette mindkét lábát egy műtét után, ezzel próbálták a járását segíteni.

A lány magabiztossága ellenére akadnak nehézségei a mindennapokban, nehezen emel fel nagyobb dolgokat, és hosszabb távokat sem tud megtenni. Műtéttel már nem tudnak javítani az állapotán, azonban minden nap tornázik és nyújt, nehogy romoljon az állapota.

Madeline korábban sosem vett részt szépségversenyen, azonban úgy érezte, a verseny segítségével szószólója lehet sorstársainak, ezt mondta el a bíráknak is. Az interjú mellett természetesen minden részben ugyanúgy részt vett, mint mások is, így az estélyi ruhás és a bikinis felvonuláson is. Pedig a lány saját bevallása szerint korábban mindig eltakarta például a műtétek okozta hegeket, ezt írta Instagram-oldalán is:

“Régen eltakartam a sebeimet. De miért? A vágásaim hihetetlenül menők! Miért is utáltam őket valaha is? Miért akartam eltakarni őket?”

Természetesen nem minden nap tud pozitívan hozzáállni betegségéhez, saját testéhez, neki is vannak nehéz napjai, ezekről is őszintén ír közösségi oldalakon. Ahogyan arról is, hogy ugyan nem ő nyerte a Miss Washington szépségversenyt, ezzel még közel sincs vége mindennek. A Dailymailnek azt nyilatkozta, hogy sok mindent tervez, és szeretne fogyatékkal élőkkel dolgozni. Az Instagram-oldalára pedig a következőt írta Madeline, aki szerint nem betegsége határozza meg, de mindenképpen része életének:

“Nem a fogyatékosságom ellenére vagyok szép. Sokkal inkább amiatt vagyok az!”

via DailyMail



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!