A magyarok 3 százaléka havonta nettó 750 ezer forintnál is többet keres. Eközben minden negyedik honfitársunknak gondot okozna egy 100 ezer forintos hirtelen kiadás az Egyensúly Intézet felmérése szerint.


Egy magyarnak havi nettó 250 ezer forintra lenne szüksége a szűkös megélhetéshez, írja a 24.hu az Egyensúly Intézet negyedévente megjelenő szegénységkutatása alapján. A felmérésben részt evők szerint az átlagos szintű megélhetéshez személyenként havi nettó 350 ezer forintra, míg a gondtalan élethez havi nettó 600 ezer forintra lenne szüksége egy átlagos magyarnak.

Az Egyensúly Intézet kutatása szerint azonban

A válaszadók 24 százaléka gazdálkodhat havonta nettó 250 ezer feletti, de nettó 350 ezer forint alatti összegből. A magyarok 3 százaléka viszont havonta nettó 750 ezer forint felett keres.

A negyedévente megjelenő szegénységkutatás legutóbbi, szeptemberi adataihoz képest 5 százalékponttal nőtt a havi nettó 350 ezer forint feletti jövedelemmel rendelkezők aránya, míg a tavalyi év ugyanezen időszakához képest 4 százalékponttal csökkent a szűkös megélhetéshez sem elegendő havi nettó 250 ezer forintból gazdálkodók hányada.

míg 45 százalékának ugyan problémát jelentene egy ekkora kiadás, de még meg tudná oldani saját erőből. Csak a társadalom 28 százaléka jelentette ki, hogy gond nélkül ki tudná fizetni ezt az összeget.

Az Egyensúly Intézet legfrissebb eredményei szerint a magyar társadalom nagyjából kétharmadának (62 százalék) továbbra is lesz annyi pénze a következő negyedévben, hogy kiegyenlítse a fűtésszámláját, ám honfitársaink 6 százalékának egyáltalán nem, 29 százalékának pedig néha nem lesz rá lehetősége, hogy melegen tartsa az otthonát.

A friss eredmények alapján a magyar háztartások valamivel optimistábban várják a következő negyedévet a bevételek tekintetében, mint legutóbb. Ugyan a megkérdezettek 65 százaléka továbbra is azzal számol, hogy a háztartása bevétele nem fog változni, szeptemberhez képest 5 százalékponttal bővült azok aránya, akik bevételük növekedésére számítanak. Ezzel szemben a háztartások nagyjából ötöde (19 százalék) kalkulál bevételcsökkenéssel.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!