Röviden: nagyon sokat. Hosszabban: nagyon-nagyon sokat.


Korábban már foglalkoztunk Győrffy Balázzsal, aki a Lánchíd közelében egy szórakozóhelyen a minap annyira részeg volt, hogy maga sem emlékezett arra, hogy ott szóváltásba, majd tettlegességbe keveredett egy nővel. Az eset után Győrffy kénytelen volt minden közéleti tisztségéről lemondani, így az EP-képviselői mandátumáról is. A Blikk kiszámolta, hogy Győrffy Balázs egyetlen részeg órával irdatlan pénztől esett el.

Nézzük a számokat!

Egy európai parlamenti képviselő havi nettó tiszteletdíja 7854 euró, azaz körülbelül 3,2 millió forint. Ehhez jön még a bruttó 4950 eurós havi összeg, amelyet egyéb kiadásaikra kapnak – ez csaknem 2 millió forint. Azokon a napokon, amikor részt vesznek az üléseken, további napi 350 eurót, vagyis 140 ezer forintot számolhatnak el, miután az aláírási íveket ellenőrizték.

Összességében ez nettó 6-7 millió forintos havi jövedelmet jelenthet, ami meghaladja a magyar miniszterelnök fizetését.

Az EP-képviselők ezen felül az utazási költségeiket is elszámolhatják, sokan minden hétvégét hazájukban töltenek. Az sem elhanyagolható, hogy három asszisztenst is foglalkoztathatnak, összesen havi 28 ezer eurós bruttó fizetéssel, ami nagyjából 11 millió forint.

Egy ciklus után pedig az EP-képviselők havi mintegy 780 ezer forintos nyugdíj-kiegészítésre is számíthatnak, miután betöltik a 63. életévüket. Ez az összeg önmagában a jelenlegi átlagnyugdíj többszöröse.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!