Herman Ottó Általános Iskolát szeptembertől vennék át, a szülők jövőhéten szavaznak erről.


Szavazzatok nemmel a zsidó iskolára - ezt a feliratot helyezték ki a XIII. kerületi Herman Ottó Általános Iskola falára, miután kiderült, hogy az intézmény fenntartói jogát átvenné a Budapesti Zsidó Hitközség. A Telexnek az igazgató azt mondta, hogy szerinte nincsenek antiszemita hangok az intézményben.

A lap beszámolója szerint március 28-án tartottak egy szülői fórumot az intézményben, ahol részt vett az iskolaigazgató, a BZSH ügyvezető igazgatója, illetve a Közép-Pesti Tankerületi Központ vezetője. A beszélgetés előtt a szülőket levélben tájékoztatták a fenntartóváltásról.

Ebben idézték a vonatkozó jogszabályokat is, melyek szerint

A szülők jövő héten fognak szavazni, de a Telex szerint az ügy már most heves érzelmeket váltott ki. Az iskola falára például az egyik diák kihelyezett egy plakátot, amelyen azt állt:

A Telexnek az egyik szülő a fórummal kapcsolatban azt mondta, hogy az egy „kocsmaszintű” beszélgetés volt, és olyan mondatok is elhangzottak, hogy „zsidó uralom” lesz az iskolában. Egy másik szülő pedig arról beszélt, hogy az iskolában lévő diszkrimináció egyértelműen növekedett, amióta megtudták, hogy a zsidó hitközség venné át az intézményt.

Ágni Dóra igazgató a Telexnek azt írta, hogy a fenntartóváltást a BZSH kezdeményezte, és szeptember 1-jétől kerülhetne át egyházi fenntartásba az iskola.

- tette hozzá válaszában az igazgató.

A BZSH nem reagált a Telex megkeresésére, de a szülőknek küldött korábbi levelükben azt írták, hogy a céljuk nem a tulajdonszerzés, hanem a közösségépítés. Azt is kifejtették, hogy a Herman Ottó világi iskola marad, csak több lesz a pénz és megerősödik a nyelvoktatás, illetve, hogy az épület tulajdonjogát nem kapnák meg.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!