Erősebb, sötétebb, grandiózusabb és kíméletlenebb eddig az új szezon, kérdés azonban, hogy mindez elég lesz-e a világ legdrágább sorozatának sikeréhez…

Két évvel ezelőtt került az Amazon Prime Video kínálatába minden idők legtöbbet kóstáló sorozata, A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi első évada. A 2014-es A hobbit: Az öt sereg csatája óta nem láthatott a fantasyrajongó közönség Gyűrűk Ura-tartalmat, így a nyolc év alatt rendesen kiéheztek a népek valami újra, pláne, hogy ezúttal egy eddig élőszereplős mozgóképen nem részletezett korszakba, a Másodkorba pillanthattunk be, vagyis A hobbitnál is évezredekkel korábbi események zajlottak, a főszerepben Galadriellel (Morfydd Clark).

Az Amazon eredetileg egyébként A Gyűrűk Urából és A hobbitból akart új, tévésorozatos adaptációt forgatni, és bizonyára nem semmi summát ajánlottak fel mindezért, de a szerző J.R.R. Tolkien hagyatékát intéző szervezet visszautasította őket.

A korai elképzelések között ismert karakterek előzménytörténetei szerepeltek, például Aragorné, Gimlié vagy Gandalfé, de a showrunnerek inkább a regények történetének fontos, el nem mondott eseményeire akartak koncentrálni, semmint egyszerű melléktörténetekre, így megegyeztek a stúdióval, hogy a sorozat a könyvek Másodkorában játszódik majd. Mivel nem rendelkeztek Tolkien A szilmarilok, a Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről (az első fordítás szerinti magyar címén: A Gyűrű keresése) és a Középfölde históriája című könyveinek és könyvsorozatainak jogaival, így A Gyűrűk Ura-regényekben és a függelékekben kerestek olyan passzusokat és utalásokat a Másodkorról, amelyek megfelelő alapként szolgálnak a szériához.

Így döntöttek végül amellett, hogy A hatalom gyűrűi címre keresztelt sorozat a Sötét Nagyúr, Szauron felemelkedéséről (miután az Első korban legyőzte urát, Morgoth-ot) és a hatalom gyűrűinek megalkotásáról szóljon. Pontosabban ez volt az 2022-es első évad végének fordulata, hogy kiderült, Galadriel hajótörött útitársa, a Délvidék feltételezett királya, Halbrand (Charlie Vickers) valójában maga Szauron.

Szerencsére a Tolkien-hagyaték áldását adta arra, hogy a könyvekben több ezer évre elnyúló eseményeket sokkal rövidebb időintervallumba sűrítsék, ahogyan azt Peter Jackson filmjei is tették. Ez pedig lehetővé tette, hogy több olyan szereplő is megjelenjen ugyanabban az idősávban, akik a könyvekben soha nem találkoznak.

Az első évadban Galadrielen és Szauronon kívül megjelent például az eddigi mozgóképek rajongói számára ismerős Elrond (Robert Aramayo) vagy Isildur (Maxim Baldry) is. Az Idegenről (Daniel Weyman) pedig egyelőre csak annyit tudni, hogy egy Istar, vagyis egy varázsló, akikből nem mászkálnak sokan Középföldén, szóval még akár az is előfordulhat, hogy Gandalfról van szó. (E kritika a 2. évad első 5 epizódja alapján íródott, így ez eddig még nem derült ki.)

Az első évad azonban, amellett, hogy az Amazon addigi legnézettebb projektje lett, sokakban keltett visszatetszést, mivel rengeteg (amúgy egyáltalán nem fontos) dologban szakított a tolkieni hagyományokkal. A hatalom gyűrűiben ugyanis láthattunk fekete női törpöt, fekete, rövid hajú tündét és persze még sok más rassz képviselőjét, szemben a Tolkien könyveiben szinte kizárólag fehér egyedekből álló népekkel. Természetesen mindez semmit nem vont le a sorozat minőségéből, hiszen teljesen mindegy, hogy kinek milyen bőrszíne, ha akadt is probléma az első évaddal, annak ehhez semmi köze nem volt.

Mivel sorozatról van szó (az 1. és a 2. szezon is nyolc-nyolc, bő egyórás epizódból áll), természetes, hogy az alkotók ráérősebben mutatták be a világokat és az eseményeket. Númenorban például igen sokat időztünk… Szerencsére a látvánnyal nem volt gond, hiszen a mozifilmekéhez fogható pazar vizualitást és effektparádét kaptunk (A hobbit-filmekét talán is le is pipálja A hatalom gyűrűi e téren).

Állítólag egymilliárd dollárt szeretne eltapsolni a tervezett 5 évadra… Szerencsére pedig ez meg is látszik minden egyes képkockán.

Az előző szezon végén ugyebár kiderült, hogy ki is valójában Halbrand, aki Celebrimborral (Charles Edwards), a tündék kovácsával karöltve addigra elkészítette a 3 tündegyűrűt. Az Idegent pedig elkísérte hosszú útján a hobbitok elődjének számító gyaplábúak nemes szívű képviselője, Nori (Markella Kavenagh). Itt vesszük fel a fonalat a második évadban, ahol láthatjuk, ahogy a három gyűrű a tündékhez kerül: egy a nagykirály Gil-Galadhoz (Benjamin Walker), egy Galadrielhez, egy pedig a hajóács-tengerész Círdanhoz (Ben Daniels). A nyitányban nem mellesleg végignézhetjük Szauron (tündenevén Annatar) útját is, az orkok főnöke, Adar (itt történt egy színész csere, mivel őt az első évadban még Joseph Mawle alakította, a másodikban azonban már Sam Hazeldine formálja meg) árulásától kezdve egészen odáig, hogy felveszi Charlie Vickers külsejét, és találkozik a hajóroncson Galadriellel.

A hegymélyi királyságukat, Khazad-Dúmot is az elmúlás veszélye fenyegeti, ezért nekik is nagy szükségük lesz a gyűrűkre, amelyek egyúttal talán újra kibékíthetik egymással a konok III. Durin királyt (Peter Mullan) és fiát, IV. Durin herceget (Owain Arthur). Vagy csak még nagyobb szakadékot képez köztük… Az új részek egyik nagy meglepetése pedig egy olyan karakter bemutatása, akit eddig mozgóképen nem láthattunk, noha igen fontos tényezője Középföldének: Bombadil Tomáról van szó, akit a Daniel Craig-féle Bond-filmek Tannere, Rory Kinnear (Londoni rémtörténetek, Kódjátszma, Ők, A diplomata, A zászlónk halált jelent) alakít, és akit még Peter Jackson is kihagyott a trilógiájából, mivel a jelenléte a sztori szempontjából nem volt fontos. Na talán majd most…

A hatalom gyűrűi 2. évadának eddigi történései tehát pontosan abban a szellemben zajlanak, amit az 1. évadból megszokhattunk: itt-ott belassul, de a sok-sok színes karakter, a fantasztikus, továbbra is a mozifilmekével vetekedő látványvilág és az epizód végi cliffhangerek fenntartják a figyelmet. Az kétségtelen, hogy nem szabad elvakult módon, Tolkien minden egyes leírt sorát szentírásnak venni (főként, hogy alapvetően új sztoriszálakat alkottak a készítők), elég, ha hagyjuk, hogy Középfölde idén is beköltözzön az otthonainkba, és elvarázsoljon szórakoztatóan szerteágazó akcióival, fordulataival és varázslatos karaktereivel.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!