Szilágyi Áron már a legjobb 32 között búcsúzott a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon, egy körrel később pedig sajnos szintén kiesett Gémesi Csanád és Nagy Kinga is.

Budapest, 2019. július 18. Szilágyi Áron a vívó-világbajnokság férfi kard egyéni versenyén a legjobb 32 között a budapesti BOK Csarnokban 2019. július 18-án. MTI/Czagány Balázs

Vívó-vb: Szilágyi Áron leblokkolt és kiesett

Kétszeres olimpiai bajnokunk már öt tussal is vezetett, mégsem jutott a legjobb 16 közé. A kardozó Szatmári és Gémesi, illetve a párbajtőröző Nagy azonban ott van.

A vb-újonc Nagy Lin Senggel csapott össze a negyeddöntőért, de nem volt esélye a kínai vívóval szemben. Ellenfele türelmes előkészítés után nagyon jó tempókban indította támadásait, melyeket gyakran pontosan fejezett be, miközben a magyar tőröző több akciója eredménytelen volt az ázsiai hatékony védekezése miatt. A különbség egyre nőtt, és amikor Nagynak mégis sikerült két-három tust adnia, Lin csakhamar megint elhúzott, végül nyolc találat különbséggel győzött.

A kardvívás 2017-es vb-aranyérmese, Szatmári András a harmadik fordulóban az idei Európa-bajnokkal, az előző, 2013-as budapesti vb győztesével, Venjamin Resetnyikovval csapott össze. A párharc kétesélyes volt, sokáig nem is alakult ki nagy különbség. Az elején az orosz vezetett, majd 4-6 után Szatmári sorozatban négy tust adva fordított. Nem sokkal később, 8-8-nál döntetlen volt az állás, aztán megint a magyar kardozó négyes sorozata következett. Innen pedig már nem tudott visszakapaszkodni Resetnyikov.

Szatmári ellenfele az elődöntőért, azaz a biztos éremért a Gémesi Csanádot búcsúztató Eli Dershwitz lesz. A világranglista amerikai éllovasa, aki tavaly vb-ezüstérmes volt, hét tus különbséggel verte magyar ellenfelét, pedig jó darabig szoros volt az állás. Gémesi 6-7-ig jól tartotta magát, az amerikai kardozó azonban azután határozottabban támadott, elhúzott, és magabiztosan győzött.

Vívó-vb, férfi kard, női párbajtőr egyéni

A 64-között:

Női párbajtőr
Muhari Eszter-Pauline Brunner (svájci) 15:6
Nagy Kinga-Uljana Balaganszkaja (kazah) 15:12

Férfi kard
Szilágyi Áron-Low Ho Tin (hongkongi) 15:11
Gémesi Csanád-Arne De Ridder (belga) 15:7
Decsi Tamás-Mohamed Amer (egyiptomi) 7:15
Szatmári András-Mikeil Mardalesvili (grúz) 15:10

A 32-között:

Női párbajtőr:
Nagy-Csoj In Dzsong (dél-koreai) 15-12
Katrina Lehis (észt)-Muhari 15-6

Férfi kard:
Josida Kent-Szilágyi Áron 15-14
Szatmári Addárs - Kim Junho 15-11
Gémesi Csanád-Aldo Montano15-14

A 16 között:

Női párbajtőr:
Lin Seng (kínai)-Nagy 15-7

Férfi kard:
Szatmári-Venjamin Resetnyikov (orosz) 15-12
Eli Dershwitz (amerikai)-Gémesi 15-8

Kiemelt kép: MTI/Czagány Balázs


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!