Személyesen kért magyarázatot több szülő hétfőn a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vezetőjétől, hogy a márciusban kihirdetett felvételi eredmények ellenére miért nem veszik fel a gyerekét a kiválasztott gimnáziumba, írja az Index.hu.

A portál úgy tudja, hogy a felháborodott szülők az előzetes felvételi eredményeket és a kiküldött elutasító levelet is Balázs József elé tették, majd azt kérték,

„mutasson leírva egy törvényt, rendeletet, ami alapján a felvételiző diákoknak minimum 60 százalékot kellett volna teljesíteniük idén a sikeres felvételihez.”

A tankerületi vezető ilyen szabályozást nem tudott mutatni. A szülők számonkérésére nem adott konkrét választ, de a lapnak nyilatkozó egyik anyuka szerint "arra utalt, hogy az iskola hibázott".

A portál még április végén írt arról, hogy a már kihirdetett felvételi eredmények ellenére több diákot mégsem vettek fel a kiválasztott gimnáziumba.

hirdetés

A fenntartó döntése értelmében a Makói József Attila Gimnáziumban és a Csongrádi Batsányi János Gimnáziumban három helyett csak két osztály indulhatott volna el szeptemberben. Hétfőn végül Farkas Sándor fideszes országgyűlési képviselő kormánypárti és ellenzéki politikai nyomás hatására újból egyeztetett a tankerületi központ igazgatójával. Ezután közölte, hogy ősszel azok az osztályok indulhatnak el a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ által fenntartott gimnáziumokban, amelyekben

a tanulói létszám tagozatonként legalább 14, osztályonként legalább a törvény által meghatározott minimális 26 fős létszámot eléri.

„Ennek értelmében nem kell pótfelvételizniük azoknak a szentesi gimnáziumba jelentkező diákoknak, akik már korábban felvételiztek a minimális létszámot elért osztályokba, és az intézménytől a felvételi eljárás lezárását megelőzően azt a tájékoztatást kapták, hogy felvételt nyertek. Ezen kívül pótfelvételik is lesznek”

- írta a folytatásban Farkas Sándor.

A lap információi szerint a makói és a csongrádi iskola mellett a harmadik érintett, szentesi középiskolában is kiírták május 11. és 22. között az úgynevezett "rendkívüli felvételi eljárást". A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tanulóknak jelentkezniük kell a kiválasztott középiskoláknál, ahol a hozott és a központi felvételi vizsgán elért eredmények alapján akkor veszik fel őket, ha elérték a minimum 60 százalékot.


hirdetés