A legidősebb tag 28 éves, a legfiatalabb pedig 21, aki eredetileg csak szakmai gyakorlatot keresett – ma már jövedelmező vállalkozást építenek, és a nemzetközi siker felé vették az irányt. Az internetes jegyértékesítés új generációját jelentő Tickething két csapattagjával, Molnár Gáborral és Viszneki Tiborral beszélgettünk a fesztiválszezont lezáró ősz eleji találkozásunk alkalmával.

- A Tickething online piacteret biztosít, melyen leginkább feleslegessé vált koncert- és fesztiváljegyek cserélnek gazdát. Gondolom, a fesztiválszezon a legaktívabb időszakotok. Mi a helyzet ősszel?

Gábor: A szeptember még egészen aktív, amolyan posztfesztivál időszak: még pörögnek a szabadtéri helyek és koncertek. Októberben-novemberben van egy kis visszaesés, de a tél megint mozgalmas a színházjegyek és sportesemények miatt.

- Alapvetően Z és Y generációs célközönségetek van. Milyen sporteseményekre jár el ez a korosztály?

Tibi: Nemrég bejöttek például jégkorong belépők, de a kézilabda is elég népszerű, illetve a FINA egyértelműen csúcsszezon volt az évben. A foci már egy fokkal nehezebb terület, mert klubkártya kell a jegyvásárláshoz.

- Hol bulizik ez a két generáció: a koncertek, vagy inkább a szórakozóhelyek népszerűek?

Gábor: Rengeteg elektronikus, dubstep buli van – időközönként szerveznek egy-egy nagyobb volumenű eseményt is, ami felkerül az oldalra. Emellett van egy másik célközönségünk is, akik a nagy Aréna-koncertekre vásárolnak jegyet.

- Ti mint a célcsoport tagjai, szintén használjátok az oldalt?

Tibi: Persze, szoktunk bulizni, de van, hogy piackutatásnak hívjuk, hiszen fel kell mérnünk a fogyasztói igényeket (nevet)… Én egyébként legelőször a VOLT fesztiválra vettem jegyet az oldalon, méghozzá Iron Maiden-koncertre.

Gábor: Én egy osztrák fesztiválra szerettem volna eljutni, úgyhogy le is csaptam egy jegyre, ami felkerült hozzánk.

- Biztos kerültek fel extrém bulik is az oldalra… Van valami vicces sztoritok?

Gábor: Pálinkafesztivál és esküvő tematikájú fotókiállítás is volt fent, de van tartalmi szűrés, úgyhogy nincsenek meghökkentő sztorik. A viccesebb inkább az, amikor lefotóznak egy nyomtatott belépőt az asztalon, és elküldik, mint digitális jegy. Ausztriában ez sokszor előfordul: ott kultúrája van annak, hogy a print jegyeket gyűjtik, és kirakják otthon a falra...

Tickething1

- Ausztriában mióta működtök? Merrefelé terjeszkedtek még?

Tibi: Ausztriában márciusban indultunk el, egyébként külföldön inkább turnékat célzunk meg. Jöttek például jegyek Barcelonából, Koppenhágából, de egy cseh fesztiválra, vagy például a Rolling Stones turnéra is sok belépőt eladtak az oldalon. Most egy újabb óriási projekten dolgozunk, de erről majd később tudunk beszámolni…

- Miért pont Ausztria?

Gábor: Nagyobb a piac, rengeteg a népszerű koncert, a jegyárak is magasabbak, és a német nyelvtudás is adott a csapatban.

- Honnan jött az alapötlet?

Tibi: Töreky Bence, a cég alapítója kint tanult Hollandiában. A vizsgaidőszakok között rengeteget utazott és rendszeresen vásárolt hasonló oldalakon last minute jegyeket telt házas koncertekre, illetve fesztiválokra. Miután hazajött, felismerte, hogy a régiónkban még nincs ehhez hasonló online piactér, ekkor kezdett bele a projektbe.

Gábor: 2016 márciusában indultunk el, majd nagyon hamar jött az első mérföldkő: májusban tőkebefektetést kaptunk a GB & Partners alapkezelőtől. Emellett szakmai támogatást is nyújtottak – e nélkül nem lennék már most a nemzetközi piacon.

- Később bejutottatok egy intenzív mentorprogramba is…

Gábor: Még a tervezési szakaszban kerültünk be az öt startup közé, akik részt vehetnek a Telenor Accelerate mentorprogramjában. Sok segítséget jelentett például a terjesztési folyamatokon való javításban, vagy, hogy a felhasználói visszajelzésekre is hatékonyabban reflektáljunk.

- Miből van bevételetek?

Gábor: Van egy alacsony kezelési költség, egyfajta kényelmi díj, ami még valóban megéri a felhasználóknak.

- Mit gondoltok, hol lesz a Tickething mondjuk öt év múlva?

Tibi: Hashtag világuralom! (nevet) Komolyra fordítva a szót, az ázsiai piacra betörni például nagyon szuper lenne, de egyelőre még lépésről-lépésre haladunk, és a felhasználói visszajelzéseket követve újítjuk meg a rendszert és a weboldalt - érdemes megnézni a honlapon a változásokat… Öt éven belül szeretnénk európai szinten ismert és kedvelt szolgáltatássá válni.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!