Ha csak a lakosság 10-20, legfeljebb 30 százaléka oltatja be magát koronavírus ellen, nem fog kialakulni megfelelő szintű védettség ahhoz, hogy leállítsa a járványt, ahhoz ugyanis 60-70 százalékos átoltottság lenne szükséges – nyilatkozta az Inforádiónak Falus András immunológus, aki szerint ebből adódóan nem teljesen magánügy, beoltatja-e magát valaki, vagy sem.

A szakember szerint nem kell attól tartani, hogy az oltóanyagokat túl gyors tempóban fejlesztették ki, emiatt kevésbé megbízhatóak.

A modern biotechnológia, a molekuláris biológia és a genetika ugyanis ugrásszerű fejlődésen mentek keresztül, a mostanihoz hasonló együttműködés és nyitott fejlesztés, nyilvános és számonkérhető, tudományosan vitákban megalapozott információcsere, ami március óta a világon van, soha az emberiség történetében nem volt – fejtette ki.

Ezért úgy véli, a mögöttünk álló tíz hónap bőven elég időt adott.

Hozzátette azt is: amikor beoltanak valakit, a mellékhatás nemhogy veszélyes, hanem kötelező, ugyanis ilyenkor aktív immunizálást végzünk.

hirdetés

„Ha nem alakul ki egy helyi kis gyulladás, ha nem fáj a szúrás helye másnap és pirosodik meg, netán nem lesz hőemelkedés, akkor sikertelen az oltás. A sejteknek ugyanis meg kell tanítaniuk az immunrendszert emlékezni – a szónak az immunológiai értelmében – arra, hogy itt egy veszélyes kórokozóval áll szemben. Készenlétben tartva a memóriasejteket egy következő baktérium vagy vírus megjelenésére az eredményes védekezéshez” – magyarázta

Súlyosabb mellékhatás, például magas láz nagyjából 10 ezerből egy embernél alakulhat ki, életveszélyes tünetekre pedig 5 millióból mindössze egy esetben lehet számítani a vakcina miatt.



hirdetés