A Nemzeti Közszolgálati Egyetemn 30 éve szabadon előadássorozatának volt kedden a vendége Szájer József fideszes EP-képviselő volt - számolt be az Index.

Szájer a "jogállamiság fikcióját" említette a Fidesz megalakulása kapcsán, annak idején ugyanis a 90 előtti rendszerben ők úgy viselkedtek, mintha jogállam lenne. Csak a törvényeknek engedelmeskedni, a jogon belüli jogtalanságot nem elfogadni, és azt sem, hogy csak azt szabad, amit a hatalom megenged.

Egy hallgató meg is kérdezte, hogy mit gondol Szájer azokról a kritikákról, hogy a mai magyar politikában, a fideszes vezetés mellett ugyanez a jogállami fikció van az országban.

hirdetés

Szájer félrevezetőnek tartja ezeket, mondván

"az európai intézmények, amelyek nap mint nap bennünket kioktatnak jogállamiság kérdéseiben, azok a jogállamnak a legalapvetőbb elvét, tehát hogy a jog az úr, nem pedig az egyes embereknek az önkénye, azt saját magukra elfelejtik alkalmazni".

Szájer szerint a Fidesz soha nem csinált olyat, hogy a szavazás szabályait csak azért változtatta meg, hogy egy végeredmény ne jöjjön ki, mint szerinte az EP-ben a Sargentini-jelentésnél előfordult. Szerinte "nem egyenlő a mérce".

"Nem azt mondom, hogy ez egy tökéletes világ, ami itt van Magyarországon, nincsen ilyen sehol,

de azért én megnézem Dániát, Spanyolországot, ahol politikai foglyok vannak,

mindenféle országokat, akik egyébként bennünket, a mi jogállamiságunkat bírálják, azoknak erre semmiféle érkezésük nincsen, mert ennek nincsen valóságalapja"

- idézi az Index Szájert.

Szájer azt is mondta, hogy azokat a bírálatokat, amelyeket jogállami értelemben Magyarországgal szemben megfogalmaznak, nem tudja elfogadni.

Amit a Fidesz csinál, az szerinte "tulajdonképpen ugyanaz, mint amit Hollandiában, vagy Németországban csinálnak", akkor erre is megvan az unióban a formula.

Azt is megemlítette, hogy ott vannak a korábbi évszázadok, "amiben Magyarország alkotmányos értelemben is vezető politikai erő volt, a mindenkori alkotmányos fejlődés élvonalában volt".

Kijelentette:

"Az az ország, ahol először volt aranybulla 1222-ben, annak nem kell elfogadnia semmiféle leckét bárki mástól, főleg nem pár évtizede alakult országoknak a botcsinálta, és ideológiailag vezérelt, tudatlan vezetőitől"

hirdetés

Szájer szerint a Fideszt folyamatosan támadják, meg is mondta miért:

"a szabadság felszámolásának, ami a világban folyik, jelen pillanatban mi vagyunk az egyik akadálya, azért olyan vehemens, hathatós és erős a támadás, ami velünk szemben folyik, és ezért ilyen kegyetlen is.