Magyar szereplőket is érinthet egy készülőben lévő, korrupcióra fókuszáló amerikai törvényjavaslat.


Több volt magyar kormányzati tisztviselő és kormányközeli szereplő is vízumtilalmi listára kerülhet, ha az amerikai kongresszus elfogad egy készülőben lévő, korrupcióra fókuszáló törvényjavaslatot - írja a Szabad Európa washingtoni állami tisztviselők elmondása alapján.

Mint írják, a törvényjavaslat az amerikai külügyminisztérium külügyi műveletekről és kapcsolódó programokról szóló törvény azon passzusára hivatkozik, amely szerint külföldi kormányok tisztviselői és közvetlen családtagjaik nem jogosultak az Egyesült Államokba való belépésre, ha a külügyminisztériumnak hiteles információi vannak arról, hogy közvetlenül vagy közvetve súlyos korrupcióban és/vagy az emberi jogok súlyos megsértésében vettek részt.

- mondta Dalibor Rohac, a washingtoni American Enterprise Institute vezető elemzője a Szabad Európának.

Szerdán kiderült, hogy a Magyarországon működő Nemzetközi Beruházási Bank három vezetője - köztük Laszlóczki Imre magyar alelnök - és maga az intézmény is felkerült az Egyesült Államok hivatalos szankciós listájára. A kormány ezután úgy döntött, hogy Magyarország is kilép az „orosz kémbanknak” is nevezett bankból.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!