Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Három hajózási szabályt is megszegett azon a végzetes éjszakán a Viking Sigyn kapitánya.

Lassan két hónapja tarolta le a Viking Sigyn hajó a Hableány nevű turistahajót, amelynek utasaiból csak heten élték túl a tragédiát. A legfrissebb hírek szerint a Viking Sigyn hajóskapitánya több szabályt is megszegett, derült ki a tanúkihallgatási jegyzőkönyvek.

A Magyar Nemzet cikke szerint az ukrán hajóskapitány három szabályt is megszegett: az előzésre vonatkozó hajózási szabályokat, a vízen való találkozás, valamint a hajóútvonalak keresztezésének a szabályait is megsérthette.

A szabályzat kimondja, hogy a találkozás vagy az előzés csak akkor megengedett, ha a hajóút szélessége - valamennyi helyi körülményt és más hajók mozgását is figyelembe véve - kétséget kizáróan elegendő az egyidejű áthaladáshoz.

Május 29-én az áradó és magas Duna miatt nem volt elegendő hely egyszerre két hajó számára a Margit híd alatt - vélik a szakértők. A szabályzat szerint, amennyiben a kapitány észleli az összeütközés veszélyét, a hajónak egy nagyon rövid hangokból álló sorozatot kell leadnia.

Az ütközés során a Viking Sigyn érkezett hátulról, kapitánya azonban nemhogy az összeütközés veszélyét, még magát az ütközést sem észlelte. A balesetre az amerikai utasok hívták fel a figyelmét.

Fotó: MTI/Mónus Márton

A tragédia után a Sigyn mögött érkező másik Viking hajó is áthajtott a Hableány és a vízbe esett utasok felett, ennek következtében mindkét hajó személyzete esetében vizsgálni kell a segítségnyújtás elmulasztását.

A szakértők szerint a Sigyn hajóvezetőjének az AIS-rendszerén, a radarján, sőt szabad szemmel is látnia kellett a Hableányt, és azt is, hogy az útvonaluk metszi egymást. Az előzés szabályait sem tarthatták be. A Viking szállodahajón tartózkodó utasok horrorisztikus jelenetekről számoltak be.

"A kis hajó nekiütközött a mi hajónk jobb oldalának (…) oldalra billent, aztán azonnal a nagy hajó alá került (…) sikítottam, és hátrarohantam a kapitányért, aki jött előre és megnézte, hogy tényleg történt-e valami" - mondta a Viking Sigyn egyik utas.

"Néhány embert láttam a vízben. (…) Ők ekkor még életben voltak (…), mentőmellényeket dobtak be nekik (…), a hajó (a Hableány) a jobb oldalára fordult, az összes mellény feljött a vízre, de egy ember sem" - mondta egy másik utas.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!