„Minden szimpátiája ellenére” nem segíti az államfő Karsai Dánielt az eutanáziáért való küzdelmében. Karsai szétszedte az elnök érveit.


Sulyok Tamás köztársasági elnök nem ad kegyelmi ígéretet azoknak, akik halálos betegek életvégi döntéseinek végrehajtásában segítenek – derül ki Karsai Dániel posztjából. Az államfő pénteken írásban válaszolt Karsai megkeresésére, amelyben a halálos beteg ügyvéd arra kérte, hogy nyilvánosan nyilatkozzon a kérdésben.

– áll a Sándor-palota válaszában. Sulyok „együttérzéssel nyomon követi” Karsai „küzdelmét” – zárul a levél –, „pályafutását és tenni akarását tiszteli és elismeri”.

Sulyok Tamás indoklása szerint egy ilyen lépés „elvonná az Országgyűlés jogalkotói és a bíróságok ítélkezési hatáskörét”. Az elnök hangsúlyozta, hogy a kegyelmi jogkör „különleges, utólagos és egyedi jellege” nem lenne összeegyeztethető az arra vonatkozó előzetes nyilatkozattal. Szerinte egy ilyen nyilatkozat „arra bátoríthat embereket, hogy elkövessék az öngyilkosságban való közreműködés bűncselekményét”.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!