A Mount Everesten május végén eltűnt hegymászót legkorábban egy év múlva nyilváníthatják halottá. Addig eltűntként kell kezelni a jog szerint.


Egyelőre nem tudják halottá nyilvánítani Suhajda Szilárdot, írja a Bors. A holttest nélkül nem lehet kiállítani a minden bizonnyal a Mount Everesten elhunyt hegymászó halotti anyakönyvi kivonatát sem.

A lapnak Berényi András ügyvéd azt mondta, hogy a jogszabályok szerint Suhajda Szilárdot eltűntként kell kezelni.

„Abban az esetben, ha valaki halála vélelmezhető, bírósági végzés szükséges a holttá nyilvánításához. Ha a holttest megvan, a halál ténye megdönthetetlen, viszont egy eltűnt személy esetében megdönthető vélelemről beszélünk” – tette hozzá. A megdönthető vélelem megtámadható, ha olyan információk jutnak az érdekeltek birtokába, melyek alapján vélhető vagy bizonyosnak tekinthető, hogy az illető mégis életben van. Példa lehet erre, hogy ha az eltűntnek tekintett személy jelentkezik.

A szakértő szerint két évet kell várni a holttá nyilvánításhoz, ami az érintettek kérésére egy évre mérsékelhető az eljárás, ám ezt az időt, illetve a bírósági döntést mindenképpen ki kell várni.

A 24.hu azt írja, hogy a Ptk. alapján „a holtnak nyilvánítást az eltűnt személy közeli hozzátartozója, az ügyész, a gyámhatóság és az kérheti, akinek az eltűnt holtnak nyilvánítása jogi érdekét érinti”. A halál időpontját a bíróság a körülmények mérlegelése alapján határozza meg, ha ez nem vezet eredményre, a halál időpontja az eltűnést követő hónap tizenötödik napja.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!