Varga Csaba nagyváradi hegymászó szerint mindenképpen lehozzák a hegyről Suhajdát, aki magyar idő szerint szerda délután óta nem adott magáról életjelet.


Korábban már öt nyolcezres hegycsúcsra is feljutott Varga Csaba, aki két éve visszafordult a Mount Everestről, most pedig a Magyar Nemzetnek nyilatkozva azt mondta, megérti Suhajda Szilárdot, amiért bízott benne, hogy fel tud jutni a Föld legmagasabb pontjára.

Mint ismert, a magyar hegymászó oxigénpalack és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül tervezte elérni a Föld legmagasabb pontját, a Mount Everest 8848 méter magasan lévő csúcsát. Ám magyar idő szerint május 24-én, szerdán 15 óra 47 perckor nyoma veszett, ekkor rögzítettek tőle utoljára GPS-jelet, ami szerint 8795 méteren járt a Hillary-lépcsőnél, és felfelé mozgott.

Sokakat foglalkoztat a kérdés, Suhajda miért nem fordult vissza időben a hegyről, amikor még képes lett volna rá. Varga Csaba azt mondta, ő megérti Suhajda Szilárdot.

„Jó erőben érezte magát, s noha lassabban a tervezettnél, de biztosan haladt felfelé.

Nyilván az is megfordult a fejében, mekkora ráfordítással járt, hogy odáig eljutott, s csak egészen kevés választotta el attól a sikertől, ami megváltoztatná az életét. Az ember az adott helyzetben valószínűleg nem hoz végleges döntést. Úgy gondolkodik, hogy na, még egy kicsit, még néhány lépés, s ha az megy, akkor majd ismét átgondolja. Ám valószínűleg egyszer csak annyira kimerült, hogy már nem tudott haladni sem fölfelé, sem lefelé” – fogalmazott a nagyváradi hegymászó.

Hozzátette:

„Ha ott oxigénpalack nélkül valaki úgy tud haladni, hogy percenként egyet lép, az már nagyon jó” – jegyezte meg Varga Csaba, aki azt is elmondta, hogy Suhajdát mindenképpen lehozzák a hegyről, de az idő az életben maradása ellen dolgozik.

„Bízzunk benne, hogy életben lesz, amikor rátalálnak, s oxigénpalackkal, injekcióval tudnak javítani az állapotán” – bizakodott Varga Csaba.

Akkor összesen két hónapot töltött a Himaláján. Két hétig várt arra, hogy megkezdhesse a csúcstámadást, de az idő nem akart jobbra fordulni, ezért belátta, hogy nincs esélye, így hazaindult.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!