Radikálisan kiszélesítették Stephen Hawking 1974-es teóriáját. Az új elképzelés szerint minden tárgy, aminek tömege van, idővel eltűnik.


Stephen Hawking leghíresebb teóriája a fekete lyukakról vészjósló újraértelmezést kapott: eszerint az univerzumban minden arra van ítélve, hogy elpárologjon.

1974-ben Hawking azt vetítette előre, hogy a fekete lyukak idővel elpárolognak, mert eltűnnek a ma Hawking-sugárzásként ismert jelenségben: ez egy fokozatos energiavesztés fényrészecskék (foton) formájában, amelyek a fekete lyukak rendkívül erős gravitációs mezői körül keletkeznek.

A feltevés továbbgondolása szerint a Hawking-sugárzás nemcsak a fekete lyukak körül, hanem minden, kellő tömeggel rendelkező tárgy körül jelen van.

„Eszerint azok az objektumok is, amelyek nem rendelkeznek eseményhorizonttal (ami az a gravitációs pont, ahonnan nincs visszatérés, ahol semmi, még a fény sem szökhet meg egy fekete lyukból), vagyis a kihunyt csillagok maradványai, és más, az univerzumban létező nagyméretű objektumok is bírnak ezzel a fajta sugárzással” – mondta a holland Radboud Egyetem asztrofizika professzora, Heino Falcke, a kutatás vezetője.

Ez pedig – igaz, nagyon hosszú idő után – ahhoz vezet, hogy az univerzumban minden elpárolog, a fekete lyukakhoz hasonlóan.

A kvantummező-teória alapján nem létezik üres vákuum. A teret apró rezgések töltik be, amelyek, ha kellő energiával átitadódnak, robbanásszerűen virtuális részecskékké alakulnak, és közben nagyon alacsony energiájó fénycsomagok, vagy fotonok keletkeznek.

1974-ben Hawking azt állította, hogy a fekete lyukak szájánál érezhető extrém gravitációs erő – vagyis az úgynevezett eseményhorizont – pontosan így hív életre fotonokat. Einstein általános relativitáselmélete szerint az általános relativitás eltorzítja a tér-időt, így a kvantummezők annál inkább torzulnak, minél közelebb kerülnek egy fekete lyuk szingularitás erőteljes gravitációs vonzásához.

Hawking azt mondta, hogy ez a torzulás egyenetlen „csomagokat” hoz létre, amelyek az eltérően mozgó időből, és a nyomában járó energiacsúcsokból állnak.

Az energiaegyenetlenség miatt fotonok alakulnak ki, amelyek a fekete lyukak körüli eltorzult térben jelennek meg, és energiát szipkáznak el a fekete lyukat körülvevő mezőből, hogy a saját létüket biztosítsák.

Ez persze nem történik meg a közeljövőben, hanem még az univerzum mostani koránál is hosszabb időt vesz igénybe.

(Forrás: Live Science, Eurekalert, Vilaglex)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!