Justin Bieber rajongóit minden bizonnyal sokkolta, de még a személye és/vagy művészete iránt semleges tömegeket is megdöbbentette a 28 éves kanadai énekes videója, amin betegségéről számolt be. Az úgynevezett Ramsay Hunt-szindróma fülének és arcának idegeit érinti, jól látható tünetként arcának jobb oldala lebénult, nem tud mosolyogni, a szemét sem képes becsukni.


Az egy dolog, hogy a gyógyulásra összpontosítva lemondja fellépéseit, még augusztus 12-ei budapesti koncertjéről sem lehet biztosat tudni, a nagyobb baj tényleg az egészsége. És nem csak Justin Bieberé. A Ramsay Hunt-szindrómát a bárányhimlő vírusa okozza, és bár rendkívül ritka, de potenciálisan a felnőtt magyar lakosság többségét is érintheti.

A betegségről Dr. Prinz Géza neurológust, infektológust, a Prima Medica - Neurológiai Központ orvosát kérdeztük.

A vírus élethossziglan bennünk maradhat

A bárányhimlő közismert, a náthához hasonló tünetekkel, lázzal és viszkető, hólyagos kiütésekkel járó igen gyakori betegség. A többség kisgyermekkorban gond nélkül átesik rajta, sőt jó is, ha így történik, mert később, főleg felnőtteknél már komolyabb a lefolyása. Témánk szempontjából a lényeg, hogy a bárányhimlő vírusa (Varicella zooster vírus - VZV) a gyógyulást követően is túlél a szervezetünk immunrendszertől védett pontjain, magyarán megbújva ugyan, de életünk végéig bennünk marad.

Később aztán, ha a szervezet védekezőképessége legyengül, a vírus szaporodni kezd, és övsömör formájában okoz tüneteket a bőrön egy-két idegtörzs által beidegzett területen

- mondja a 24.hu-nak Prinz Géza.

Viszonylag gyakori idősebb korban, krónikus betegségek esetén, amikor immunrendszerünk legyengül, de például a stressz, a túlhajszoltság vagy a krónikus fáradtság is az immunrendszer alulműködéséhez vezethet. A Ramsay Hunt-szindróma azonban tényleg rendkívül ritka.

View this post on Instagram

A post shared by Justin Bieber (@justinbieber)

Valójában egy tünetegyüttesről van szó, ami akkor alakul ki, amikor az idegdúcban lappangó vírus, egy-egy immunhiányos időszakban agyidegeket támad meg sajátos megjelenésű övsömört létrehozva.

Övsömörtől az arc bénulásáig

Általában az úgynevezett IX. agyideg érintett, ami a külső fül bőrének érzőrostjait látja el, de hatással van például az ízérzékelésre is. Megesik, hogy a "közelben lévő" VII. és VIII. agyideget is megtámadja a vírus. Előbbi az arcizmok mozgatásáért felel, következménye arcidegbénulás, utóbbi pedig a belső fület érinti, hallásromlással, forgó szédüléssel, egyensúlyi problémákkal járhat.

Korai szakaszban a bárányhimlő kórokozójára kifejlesztett vírusellenes szerekkel kezelhető, illetve a különböző tünetek külön-külön gyógymódot igényelnek annak függvényében, mely idegpályák érintettek.

Az arcideg például hosszú, csontos csatornán jut a felszínre, amibe a betegség hatására beleduzzad, ez okozza a bénulást.

Ilyenkor szteroidokkal kell csökkenteni az ödémát, később fizikoterápiát alkalmaznak a bénult izmok sorvadásának megelőzésére, és ha a vírus idegburokkárosodást okozott, ezek regenerációjára a B1-vitamin alkalmas. Az arcideg bénultsága eredményezi azt is, hogy az érintett - amint azt a videón is látjuk - nem tudja teljesen lecsukni a szemét. Ilyenkor logikusan nagyon fontos a szaruhártya kiszáradástól való védelme, amit szemcseppekkel, védő óraüveg szemre ragasztásával, éjszakára esetleg a szem leragasztásával lehet megelőzni.

Prinz Géza kiemeli, hogy bár a Ramsay Hunt-szindróma nagyon látványos tünetekkel jár, de ambulánsan, szájon át szedhető gyógyszerekkel is jól kezelhető. Főleg akkor, ha időben felismerik. Ritkán, de hosszú távú, esetleg maradandó hatásként fennmaradhat hallásromlás, illetve az arcizmok nem tökéletes működése.

A többség elvben, potenciálisan érintett lehet

Justin Bieber betegsége tehát "ijesztő", de nem veszélyes és gyógyítható. Amint azonban a bárányhimlő, mint kiinduló fertőzés képbe kerül, a laikusban megfordul a gondolat: én is érintett lehetek? A rossz hír az, hogy igen.

Mindenkinek a szervezetében ott a vírus, aki egyszer már átesett a bárányhimlőn.

A magyar lakosság döntő többsége pedig ilyen, a betegség ellen 2019 óta kötelező a védőoltás, ám ma még nem tudjuk, ez mennyire véd a későbbi övsömörtől. A jó hír szerint viszont semmi nem törvényszerű.

Övsömör bármikor és bárkin kijöhet, mint említettük, elég egy stresszes időszak, túlhajszoltság miatt kialakuló immunhiányos állapot. A kor előrehaladtával pedig, krónikus betegségek mellett egyre valószínűbb. Annak esélye viszont, hogy az övsömör Ramsay Hunt-szindróma formájában alakuljon ki, rendkívül kicsi.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!