Rengetegen várnak szürkehályog-műtére, térdprotézisre és csípőprotézisre Magyarországon.


A top három, leghosszabb várólistán közel 32 ezer beteg van, de összesen 40 ezren várnak valamilyen műtéti beavatkozásra a kórházakban, írja a Napi.hu az állami egészségbiztosítótól kapott adatok alapján. Szürkehályog-műtétre közel 13 ezer, térdprotézisre 11,4 ezer, csípőprotézisre pedig 7,4 ezer beteg várt márciusban.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) válaszában azt írta, a kötelező várólistákon – ezek vezetését egyébként 13 beavatkozás esetében írja elő a törvény – 39 751 beteg volt előjegyezve műtéti ellátásra, a várakozók száma a 2023. februárhoz képest nem emelkedett. Ugyanakkor van egy másik beteglista is, amit a kapacitáshiány miatt vezetnek az intézmények, ezek között az ellátások között pedig további hatezer beteg vár valamilyen műtéti beavatkozásra.

A lap megkeresésére az egészségbiztosító azt válaszolta: a kötelező listák mellett a szolgáltatóknak várólistát kell vezetni a tartósan, 60 napon felül várakozó esetekről is, ezek az úgynevezett kapacitás hiány miatt vezetett várólista. A várólista helyzet valós változásáról azonban megbízható idősoros értékelés csak a kötelező várólisták adata alapján lehetséges.

Továbbra is a leghosszabb a sort a szürkehályog-műtétre váró betegeknek kell kivárni. Több mint 12 800-an várnak ilyen típusú beavatkozásra. A toplista második helyén a térdprotézisre várók vannak, több mint 11 400-an szeretnének megszabadulni a fájdalmas járástól. A harmadik leghosszabb várólista pedig a csípőprotézis-műtétre várakozóknál van 7400 beteg vár a műtétjére, válaszolta az egészségbiztosító a portálnak.

Várakozók száma várólista típusonként (2023. március 27-én)

Szürke hályog műtét - 12 859

Mandula, orrmandulaműtét - 1 769

Orrmelléküregek, proc. mastoideus műtét - 79

Gerincstabilizáló műtétek, gerincdeformitás műtét - 987

Gerincsérv műtét - 57

Prosztata jóindulatú megnagyobbodásának műtétei I. - 44

Prosztata jóindulatú megnagyobbodásának műtétei II. - 387

Nőgyógyászati műtétek nem malignus folyamatokban - 451

Térdprotézis műtét - 11 476

Csípőprotézis műtét - 7 424

Coronária intervenciók - 2 795

A szív elektrofiziológiai vizsgálata, nagy és radiofrekvenciás ablációk - 1 126

Jelentős kiterjesztett gerincműtétek - 297

Összesen - 39 751

A NEAK nem tagadja, hogy a pandémia utáni értékekhez képest bár folyamatosan csökkent a várakozók száma, de még mindig a pandémia előtti értéknek a duplája, vagyis 103 százalékkal magasabb a betegek száma, ami a veszélyhelyzet alatti átszervezése miatt alakult így, de a többi európai országban is hasonló ellátási helyzet van még mindig.

Az egészségbiztosító válaszában azt írta: mindent megtesznek azért, hogy 2023-ban a pandémia miatt kialakult várólisták hossza rövidüljön és a várakozó betegek száma csökkenjen. Ezért a tavalyi évhez hasonlóan idén is elindították a kiemelt várólista csökkentési programot, aminek keretében többletfinanszírozást kapnak azok a szolgáltatók, amelyek a betegek gyorsabb ellátása érdekében a leterheltebb intézményektől betegeket vállalnak át.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!