A 2024-ben hatályba lépő könnyítés az új kutak mellett a korábban engedély nélkül vagy a kiadott engedélytől eltérő módon épültekre is vonatkozik.


Teljes mértékben mentesülnek a hivatali procedúrától a háztartási, kerti kutak és a mezőgazdasági öntözési célú kutak tulajdonosai 2024-től. A könnyítés azokra vonatkozik majd, akik új kutat létesítenének és azokra is, akik korábban engedély nélküli, vagy a kiadott engedélytől eltérő kutat üzemeltetnek - értesült a napi.hu.

Az Országgyűlés előtt lévő törvény alapján nem lesz szükség engedélyeztetési eljárásra és nem kell bejelenteni azokat az új, vagy már meglévő kutakat, amelyek

  • mélysége nem haladja meg az 50 métert;
  • nem érintik az első vízzáró réteget;
  • háztartási és mezőgazdasági használatra szolgálnak;
  • és vízkészlet-védelmi szempontból nem védendő területen találhatók.

    Jelenleg év végéig van érvényben kútamnesztia, amelynek lényege, hogy a korábban szabálytalanul létesített sekély mélységű kutakat bírságmentesen bejelentsék a tulajdonosok, ezáltal fel lehessen mérni, pontosan hány használatban lévő kút található az országban.

    Elég hamar világossá vált azonban, hogy képtelenség felmérni, pontosan mennyi kút van az országban, mivel az illegális kutak bírságmentes bejelentésének lehetősége sem vezetett eredményre az elmúlt években.

    Az új szabályozás a háztartási célú mellett a mezőgazdasági öntözésre használt létesítményekre is vonatkozik majd.

    Az új kútszabályozás értelmében a sekély kutak továbbra is engedélykötelesek maradnak, ha a vízkészlet szempontjából kiemelt területen létesülnek, ezért a vízügyi hatóság legkésőbb 2023. augusztus 31-ig elkészíti és közzéteszi az úgynevezett vízkészlet-védelmi országtérképet.


    ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!