Mint azt mi is megírtuk, hétfő este jelent meg a kormányrendelet, amely értelmében a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága területéről induló repülőgépek nem szállhatnak le Magyarországon. A döntés oka, hogy megugrott az Egyesült Királyságban a koronavírus-fertőzöttek száma. A vizsgálatok szerint egy mutáció okozta, hogy sokkal többen betegednek meg az utóbbi napokban. Ezért több ország is a beutazás lehetőségét leállította, így több mint 40 országba nem repülhetnek gépek.

A hír hallatán sok magyar kereste meg a londoni magyar nagykövetséget. Többek között erről is beszélt Kumin Ferenc nagykövet a Spirit FM-en.

A ki- és beutazás nemcsak repülővel lehetetlen vagy nehézkes, de komppal és a Csalagúton keresztül sem lehet bejutni a szigetországba, igaz, vannak országok, ahol csak 48 órára rendelték el a szigorú zárlatot.

A nagykövetségeket megkeresők közül többen is a hazautazás miatt érdeklődtek.

hirdetés

"Mivel karácsony előtt két nappal vagyunk, sokaknak ez nagyon tragikus helyzeteket szült, de ilyen ez a vírus, nem az első alkalom lesz a járvány kitörése óta, hogy emberek terveit keresztülhúzza. Talán ez most nagyon rosszkor és látványosan szerencsétlen időben jött"

– mondta a nagykövet. De most ő is azt kérte a kint élő magyaroktól, hogy ne utazzanak haza és ne találkozzanak az otthoni családdal.

"Az intézkedés bármennyire is kegyetlennek hangzik, pont az a célja, hogy akik potenciálisan az új vírusvariánssal találkozhattak Angliában, azok ne menjenek haza és ne találkozzanak a családjukkal" - magyarázta.

Kumin az oltóanyagról azt mondta, hogy eddig már 300-500 ezer britet oltottak be a Pfizer vakcinájával, amely hatásos védelmet nyújthat az új, most azonosított mutáció ellen is. Egy újabb vakcina, az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által fejlesztett új brit oltóanyag is megkapja idén az ideiglenes alkalmazási engedélyt.

Jövő év elején pedig hatalmas oltási kampány indul a briteknél. Erről azt mondta:

"Aki él és mozog, az oltani fog. Minden lehetséges közösségi teret erre fognak felhasználni, nemcsak kórházakról és rendelőkről van szó, hanem akár sportcsarnokokról is".

Szerinte igen komoly erőforrásokat mozgósít az ország, de ha ebben a tempóban oltanának, akkor akár négy év is kellene ahhoz, hogy beoltsák a legveszélyeztetettebb csoportokat.

Mint azt megírtuk, az Európai Bizottság kedden azt kérte a tagállamoktól, hogy oldják fel az utazási tilalmat.



hirdetés