Minden hetedik ausztrál fiatal azt gondolja, hogy egy férfinak joga van szexre kényszeríteni azt a nőt, aki kezdeményezett, de meggondolta magát - derül ki abból a tanulmányból, amit az Independent idéz. A kutatás vezetője, Dr. Anastasia Powell, a melbourne-i RMIT Egyetem munkatársa elmondta: a fiatal férfiak 20 százaléka nem érti, hogy az is a nők elleni erőszak egy formája, ha folyamatosan nyomon követik, hogy hol van a partnerük.


A 16-24 évesek körében készült felmérés szerint háromból egy férfi azt gondolja a megerőszakolt nőkről, hogy valójában beleegyeztek a szexbe, csak később megbánták, és ötből egy fiatal férfi szerint a családon belüli erőszak a stressz normális levezetése. Miközben a fiatalok közül egyre többen támogatják a nemi egyenlőséget a munkahelyen, saját kapcsolataikban már kevésbé ismerik fel a szexizmust, a kényszerítést, és a többi problémás magatartást - áll a tanulmányban.

Azt a fiatal férfiak csaknem negyede gondolja, hogy imponál a nőknek, ha folyamatosan nyomulnak rájuk a visszautasítás ellenére is. Míg a férfiak 52 százaléka szerint sok nő eltúlozza a nemi egyenlőtlenségeket, a fiatal nőknek csak 37 százaléka látja így.

Dr. Powell szerint a kutatás rámutat, hogy meg kell tanítani a férfiaknak, mi az a beleegyezés. A Tinderen jobbra húzás és a csók sem az, és ha valaki igent mond a szexre, az sem jelent mindenbe való beleegyezést - mondta. Rendkívül problémásnak tartja, hogy vannak, akik szerint elképzelhető olyan helyzet, amikor elfogadható egy nő szexre kényszerítése, és az áldozathibáztatás is aggasztó. Kevéssé vannak tisztában azzal, hogy a fizikai bántalmazáson felül az is az erőszak egyik formája, ha engedély nélkül elolvassák partnerük emailjeit, vagy hazáig követnek egy nőt. (Illusztráció: Europress - WIktor Szymanowicz/NurPhoto)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!