Csütörtökön még egy tárgyaláson vett részt videokapcsolat segítségével. A X-en közzétett felvétel szerint ekkor még jól volt, mosolygott is. Az édesanyja is megerősítette, hogy nemrég még teljesen egészséges volt.


Az ellenzéki politikus csütörtökön a harpi büntetőtelepről videó kapcsolaton keresztül jelentkezett be a kovrovi bíróságra, a beszámolók szerint ezeken a meghallgatásokon rendre jó hangulatban volt. Azzal viccelődött, hogy a börtönben elfogyott a pénze írja a Sky News.

Aztán péntek reggel azt jelentette az orosz büntetésvégrehajtási szervezet, hogy Alekszej Navalnij, a 47 éves orosz ellenzéki politikus pénteken a reggeli séta után lett rosszul, majd elvesztette az eszméletét, és meghalt.

A szibériai Harp falu IK-3 elnevezésű táborát az 1960-as években alapították az egykori szovjet Gulág kényszermunkatábor-rendszer részeként. Az IK-3 a különösen veszélyes visszaeső elkövetők büntetőtelepe, ami körülbelül ezer elítélt befogadására alkalmas. Keletre több száz kilométeren át tundra, nyugatra az Urál sarkvidéki hegyei vannak, megszökni szinte lehetetlen. Navalnij anyja azt mondta, nem akar semmilyen részvétnyilvánítást hallani. „Láttuk a fiunkat a telepen... életben volt, egészséges, vidám” – fogalmazott.

Navalnij tényleg jókedvűnek tűnt, amikor megjelent videón keresztül a bíróságon, legutóbbi ismert nyilvános fellépésén.

A SOTA hírügynökség szerint a fekete börtönegyenruhába öltözött 47 éves férfi "összevitatkozott" egy börtöntiszttel, aki megpróbálta elkobozni a tollat.

A tegnapi tárgyalásról egy videó:


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!