Hét évvel ezelőtti csúcs dőlt meg a héten. 150 év adatait figyelembe véve jól látszik, hogy egyre gyorsul az óceánok felszíni átlaghőmérsékletének emelkedése.


Rekordot döntött az óceánok felszíni átlaghőmérséklete a napokban, írja a The Guardian. A tudósok várakozásai szerint a csúcs hamarosan újra megdőlhet, mivel az óceánok szempontjából hagyományosan legmelegebbnek számító hónap nem nyáron van.

A Copernicus klímaváltozási szolgálat szerint a globális napi átlagos tengerfelszíni hőmérséklet ezen a héten elérte a 20,96 Celsius-fokot, ami megdöntötte a 2016-ban elért 20,95 Celsius-fokos rekordot. A szakértők úgy számolnak, hogy a szomorú rekord legkésőbb néhány hónapon belül újra megdől, mivel az óceánok szempontjából a márciusi hetek számítanak a legmelegebbnek.

A tudósok szerint a csúcsokat döntő hőmérsékletet részben az El Niño időjárási jelenség okozza. Ezt erősíti, hogy 2016 szintén El Niño-év volt. Ám a szélsőséges időjárási viszonyokat csak fokozza az ember által előidézett klímaváltozás és felmelegedés.

Klímaszakértők szerint minél több fosszilis tüzelőanyagot égetünk el, annál több hőt vesznek fel az óceánok, ami tovább lassítja a stabilizálódást és visszahúzódást a korábbi szintre. Az óceánoknak komoly hatása van az időjárás szabályozására: többek között felszívják a hőt, elnyelik a szén-dioxidot, míg a tengerek felől érkező szél lehűti az olykor elviselhetetlen szárazföldi forróságot. Ezek a hatások azonban csökkennek az óceánok egyre gyorsuló felmelegedésével, ráadásul a meleg víz miatt fokozódik a jég olvadása, ami a tengerszint további emelkedését eredményezi.

Az óceánok felszíni átlaghőmérsékletét több mint 150 éve mérik. Az adatgyűjtés kezdete óta az óceánok felszíni átlaghőmérséklete 0,9 Celsius-fokkal emelkedett. Csak az utóbbi negyven évben 0,6 Celsius-fokos felmelegedést jegyeztek fel, míg az utóbbi öt év átlaga 0,2 Celsius-fokkal haladja meg az 1991 és 2020 közötti átlagot.

A leggyorsabban melegedő területek közé tartoznak a Jeges-tenger bizonyos részei, a Balti-tenger, a Fekete-tenger és a Csendes-óceán egyes trópusi részei.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!