Egy hét alatt 60 százalékkal csökkent a fertőzöttségi ráta Szlovákiában az országos tesztelésnek köszönhetően, állapították meg a programot figyelemmel követő brit tudósok - írja a Guardian.

Északi szomszédunknál november elején kezdtek tömeges tesztelésbe, több millió emberen végeztek el gyorstesztet. Aki negatívnak bizonyult, az dolgozni mehetett, a pozitív mintát produkálókra viszont karantén várt, aminek első 10 napjára megkapták teljes fizetésüket.

A szlovák egészségügyi kormányzat célja az volt, hogy kiszűrje és elzárja a tünetmentes eseteket. A London School of Hygiene & Tropical Medicine kutató szerint a tesztelés sikeresnek mondható.

„Szlovákia relatíve erős bizonyítéka annak, hogy a korlátozások és a tömeges tesztelés nagymértékben csökkenteti a koronavírus-fertőzések számát”

- mondta el Dr. Stefan Flasche professzor.

hirdetés

Az országos tesztelést ahhoz hasonlította, mint mikor egy nagy vödör vizet öntünk a tűzre: bár maga a tűz nem múlik el, de a mérete csökkenhet. Hozzátette azt is, „a legkevesebb az, hogy időt nyernek, és nem kell négy-öt hétig kijárási tilalmat bevezetni”.

24.hu



hirdetés