Az állam kezdettől szelektíven tartja be saját jogszabályát - állítja Nyáry Krisztián a gyermekvédelmi törvényről, miután Pásztón méregetni kezdték, milyen messze van a könyvesbolt az iskolától. A Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése az igazságügyi miniszterhez fordult.


Ahogy mi is megírtuk, a kormányhivatal két dolgozóját küldték ki a pásztói Líra Kölcsey Könyvesbolthoz hétfő délelőtt, hogy mérjék le a bolt és a katolikus iskola bejáratának távolságát. Erre azért lehetett szükség, mert a gyermekvédelmi törvény szerint ha egy könyvesbolthoz 200 méternél közelebb van iskola, óvoda vagy templom, akkor az üzlet polcaira ki sem lehet tenni olyan a kötetet, amely "a szexualitást öncélú módon ábrázolja, vagy homoszexualitást és a születési nemtől eltérő nemi identitást jelenít meg."

A 40 éve működő pásztói könyvesbolt a hétfő történtekről egy posztban számolt be a Facebookon. Ebben azt írták, hogy kormányhivatal munkatársai „kissé bizonytalanok voltak a teendőik kapcsán, mert még ilyen feladatot nem bíztak rájuk. Végül megszületett az eredmény: a könyvesbolt bejárati ajtaja és a katolikus iskola bejárati ajtaja közötti távolság kevesebb, mint 200 méter”.

Azt írták, ezt megelőzően is volt már egy vizsgálat a könyvesboltban: az LMBTQ tartalmú könyvek tárolására voltak kíváncsiak. „Azok a könyvek is ebbe a kategóriába tartoznak, amelyeknek akár egy mellékszereplője, vagy akár egy röpke kis eseménye is a másságra utal. Tehát ide sorolandó több klasszikus, oszkár díjas alkotás, szépirodalmi mű, krimi, népmesei gyűjtemény, mesekönyv, filmsorozatok alapján készült regények, és még sorolhatnánk tovább” - fogalmaztak.

Azt nem közölték velük, hogy a törvény megsértése milyen következményekkel jár, a könyvesbolt a posztban is csak találgatni tudott.

– mondta kérdésünkre Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke. Választ még nem kaptak.

Az MKKE egyébként nemrég elkezdte megszámolni azokat az üzleteket, amikre vonatkozhat a 200 méteres szabály, de nem jutottak a végére.

A törvény szerint ugyanis nemcsak a könyvesboltokat kell figyelembe venni, hanem minden olyan üzletet, ahol van könyves részleg, vagyis például a hipermarketeket, papír-írószereket, de a kisebb élelmiszerboltokat is. Gál Katalin szerint az sem világos, hogy a 200 métert légvonalban vagy a bolthoz vezető legrövidebb út hosszában mérik.

Nyáry Krisztián, a Líra kreatív igazgatója a Facebookon arra hívta fel a figyelmet, hogy a 200 méteres szabály nemcsak a könyvesboltokra vonatkozik.

A napokban nagy vihart kavart, hogy a Mi Hazánk képviselőjének, Dúró Dórának a kezdeményezésére Csák János kulturális miniszter arra utasította a Nemzeti Múzeumot, tartsák be a gyermekvédelmi törvényt, és ne engedjék, hogy 18 éven aluliak megnézhessék a World Press Photo kiállítást. Azon ugyanis egy melegek számára létrehozott Fülöp-szigeteki időssotthon mindennapjait is bemutatja az egyik díjnyertes képsorozat.

Nyáry Krisztián szerint

A Nemzeti Múzeum igazgatója, L. Simon László a miniszteri utasítás után néhány nappal azt közölte, nem tudják kiszűrni a 18 éven aluliakat, mert nincs joguk elkérni a múzeumlátogatók személyi igazolványát. Nyáry Krisztián szerint azonban az Orbán kormány volt kulturális államtitkárának és egykori fideszes képviselőjének személyes felelőssége is van abban, hogy idáig jutott az ügy.

„A törvényt minden akkori kormánypárti képviselő, köztük L. Simon. László is megszavazta, annak ellenére, hogy a könyvszakma és a művészeti szervezetek képviselői előre figyelmeztettek, hogy pontosan ilyen stupid helyzetekhez fog vezetni.”

Nyáry Krisztián szerint L. Simon László kivételezett helyzetben van, amikor mondhat nemet is.

„Egy ilyen kurucos kiállást csak ő engedhet meg magának kockázat nélkül. Ha ugyanis bármilyen könyvesbolt hasonlóan érvelne, és közölné, hogy nem kérhet személyi igazolványt a vevőitől, a vegzálásukkal megbízott vármegyei főispánok ellenőrei a szemükbe nevetve büntetnék meg őket súlyos összegekre. Ha ők hivatkoznak rá, hogy a törvény érthetetlen és hemzseg az önellentmondásoktól, nem kapnak választ, csak annyit, hogy a jogszabályokat be kell tartani” - írta, emlékeztetve rá, hogy a Lírát 12 millióra büntették egy képregény miatt, amelyben két fiú megfogja egymás kezét.

A jogszabály betartását nagyon megnehezíti, hogy nemcsak a 200 méteres szabályról fogalmaz homályosan. Gál Katalin szerint az sem egyértelmű, hogy az ezen a távolságon belüli üzletekben az érintett körből csak 18 éven aluliaknak szóló, azaz gyermek- és ifjúsági könyveket nem lehet árulni, vagy a felnőtteknek szólókat sem.

Gál Katalin úgy értelmezi, hogy mivel gyermekvédelmi törvényről van szó, ezért a jogszabály feltehetően csak a 18 év alattiaknak szóló könyvekre vonatkozik. Az MKKE elnöke szerint ugyanis ha valamennyi könyvre vonatkozna a törvény, az tulajdonképpen azt jelentené, hogy „kipucolják a könyvesboltot”.

Egyelőre a kiadók és a kereskedők többsége is így értelmezi a jogszabályt. Ken Follet legújabb sikerkönyvében, A világosság fegyvereiben például főszerepet játszik egy meleg pár, akik a 18. században kénytelenek titkolózni, de feltűnnek benne leszbikus szereplők is. Megkeresésünkre a Libri és a Líra is azt válaszolta, hogy a kiadó feladata eldönteni, hogy a könyv a gyermekvédelmi törvény hatálya alá esik vagy sem.

A helyzet azonban egyik napról a másikra megváltozhat, ha valamelyik kormányhivatal másképp kezdi el értelmezni a gumiszabályokat. Ha a pásztói eset vége büntetés lesz, a kiadóknak és a könyvesboltoknak reagálniuk kell majd, bár Gál Katalin nehezen tudja elképzelni, mit is csinálnának ebben az esetben.

„Nem tudom. Mondjuk elviszik egy 201 méterre lévő boltba. Vagy megvárják, amíg lebontják az iskolát vagy templomot. Esetleg becsuknak, és nem árulnak ott többet könyvet.”


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!