Több mint három évtizednyi kutatómunka után kimondták az ítéletet a cukros üdítőkre és a feldolgozott húsokra. Az ultrafeldolgozott ételek fogyasztása 17 százalékkal növeli a szívbetegségek kockázatát.


Nem újdonság, hogy sok élelmiszer, amit nap mint nap fogyasztunk, nem éppen barátja az egészségünknek – írja a Telex. Egy három évtizedes amerikai kutatás most azt próbálta tisztázni, mely ultrafeldolgozott élelmiszerek növelik leginkább a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Josiemer Mattei, a Harvard T. H. Chan Közegészségügyi Kar táplálkozástudományi docensének és munkatársainak kutatása a leghosszabb ideig vizsgálta, milyen hatásaik vannak az ultrafeldolgozott élelmiszereknek.

Több mint 200 ezer amerikai adatait vizsgálták, és arra jutottak, hogy azoknál, akik a legtöbb ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztották, 11 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki valamilyen szív- és érrendszeri betegség. A kutatók 1,25 millió ember adatait összegezve megállapították, hogy az ultrafeldolgozott ételek fogyasztása 17 százalékkal növeli a szívbetegségek kockázatát.