Felajánlotta lemondását Giuseppe Conte, Olaszország miniszterelnöke. A kormányfő közölte, nem tud tovább együtt kormányozni a kisebbik kormánypárt, a Liga vezetőjével, Matteo Salvinivel, akit opportunistának nevezett, aki politikai válságba kergette az országot. Conte szerint súlyos Olaszország számára súlyos következményei lehetnek annak, ami most történik.


Csak saját és pártja érdekeit veszi figyelembe - mondta Salviniről Conte, egyúttal megjegyezte, az, hogy a Liga vezére lehet Olaszország következő miniszterelnöke:

Nyugtalanító.

A két politikus kapcsolata azután romlott meg végleg, hogy a miniszterelnök nem írt alá egy rendelet, amely megtiltotta volna egy menekülteket szállító hajónak, hogy kikössön.

Conte a szenátusban elmondott beszéde utána hivatalosan Sergio Mattarella nyújtja be lemondását. Ő a parlamenti pártok frakcióvezetőivel konzultál, mielőtt döntene. Jó esély van arra, hogy előre hozott választásokat kell rendezni. Salvininek ez az érdeke, minthogy pártja most magabiztosan vezeti a népszerűségi listákat, azaz ha jó eséllyel átveheti Olaszország irányítását.

Kiemelt kép: Andreas Solaro / AFP


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!